Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDP-a

Petorica članova Predsjedništva SDP-a udaljena sa sastanka: "Nismo formalno isključeni iz stranke, ali..."

Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr)
Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bojan Glavašević (Foto: Dnevnik.hr) Bojan Glavašević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon tri i pol sata sastanaka Predsjedništva SDP-a, petorica članova predsjedništva udaljena su sa sastanka, na zahtjev predsjednika stranke, Davora Bernardića. Preostalih 12 članova Predsjedništva SDp-a nastavilo je sastanak.

Izbačeni članovi Predsjedništva, među kojima su Peđa Grbin, Bojan Glavašević, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović, poručili su kako od svoje inicijative neće odustati te da će se boriti za bolje stanje u stranci.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

"Nismo formalno isključeni iz stranke, ali smo svih nas petorica kolega zamoljeni da napustimo sastanak. Trenutno se odvija nešto što je nazvano neformalnim sastankom dvanaestorice članova Predsjedništva, koji nisu potpisnici inicijative. Dakle, isključeni nismo, ekskomunicirani jesmo", rekao je okupljenim novinarima Peđa Grbin.

Ponovio je da će raspravu o svojoj inicijativi tražiti i dalje, zbog kako kaže, mišljenja simpatizera i onih koji ih podržavaju u inicijativi, da se SDP trenutno ne vodi dobro.

"Nisam Pernar da čekam da me netko iznese. U krajnjoj liniji ne želim da netko zbog mene dobije ozljedu na radu", rekao je Grbin na upit novinara o načinu udaljivanja sa sastanka.

Kratak komentar dao je i Hajdaš Dončić. "Ostajemo kao tim", poručio je.

Ostojić: "Pojedini članovi Predsjedništva postupili su suprotno Statutu stranke"

Član Predsjedništva SDP-a Rajko Ostojić osvrnuo se danas poslijepodne u izjavi za medije o temama na sjednici Predsjedništva SDP-a, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o zahtjevu dijela članova da s funkcije predsjednika stranke odstupi Davor Bernardić.

Ostojić je u izjavi izvijestio o zaključcima sa sjednice, rekavši kako „nikakvog govora o sankcijama ili o potencijalnom izbacivanju“ članova stranke na sjednici nije bilo.

"Za zaključke je glasovalo 12 članova Predsjedništva, dok je protiv bilo njih pet. Predsjedništvo utvrđuje da su pojedini članovi Predsjedništva svojim javnim istupima o stranačkim pitanjima, a mimo rasprave o tome na sjednicama Predsjedništva, postupili suprotno Statutu, suprotno načelima djelovanja usvojenim na Glavnom odboru. Još jednom pozivamo članove Predsjedništva i drugih središnjih tijela SDP-a, kao i dužnosnike SDP-a na lokalnim razinama da se o stranačkim pitanjima razgovara otvoreno i argumentirano, ali isključivo u stranci", kazao je Ostojić i dodao da je većina članova Predsjedništva nakon sjednice ostala na neformalnom druženju.

Demantirao je glasine da je petorica članova Predsjedništva zamoljena da se udalji sa sjednice, rekavši kako je ona službeno zaključena.

Na pitanje novinara slijede li suspenzije ili neke druge vrste kazni, onima koji su potpisali pismo u kojem se traži odstupanje predsjednika SDP-a Davora Bernardića, Ostojić je odgovorio da o tome nije bilo ni riječi.

"U životu kao i u medicini i medijima treba postaviti dijagnozu, a ona je sljedeća: pojedini članovi Predsjedništva su radili protivno Statutu i uobičajenoj praksi. No, nije bilo govora o izbacivanju iz stranke ili nekakvim sankcijama", zaključio je Ostojić.

Glavašević: "Trebamo se ispričati građanima - dali su nam povjerenje, a mi ga trošimo svađajući se međusobno"

Istaknuti SDP-ovci, među kojima su Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, nedavno su počeli skupljati potpise pod zahtjev za Bernardićevom smjenom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je pak da će pismo dijela SDP-ovih gradonačelnika, župana i saborskih zastupnika koji su nezadovoljni vođenjem stranke i koje je i sam potpisao vjerojatno ovog tjedna biti predano Davoru Bernardiću.

Uoči sjednice istaknuti SDP-ovac Bojan Glavašević poručio je: "Mogu samo reći da mislim da se trebamo ispričati građanima zato što su nam dali povjerenje koje mi, evo, već skoro dvije godine trošimo svađajući se međusobno".

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac javila se uživo ispred središnjice SDP-a za Vijesti u 17 sati te kazala kako se sada očekuje reakcia predsjednika stranke Davora Bernardića. Naime, on je na stol dobio čak dvije inicijative za svojom smjenom, a protiv njega je i šestero članova Predsjedništva te 23 saborska zastupnika.

Ako odluči potegnuti pitanje sankcija za one koji traže od njega da odstupi s pozicije šefa stranke, moglo bi doći do raskola u stranci, a kad se uzme u obzir da su tu i 23 saborska zastupnika, Bernardić bi se mogao naći u jako teškoj poziciji, kazala je Štrbac. 

"Nije tajna da stanje nije dobro"

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je izjavio da "nije tajna da stanje u SDP-u nije dobro" te je ocijenio da je jedini ispravan način da se situacija poboljša raspisivanje izbora u SDP-u.

"Jedini pravi način da se situacija u SDP-u riješi jest razgovor i dogovor, odnosno donošenje odluke o raspisivanju izbora za sva tijela stranke, pa da članovi odluče. Mi sada ne funkcioniramo kao ozbiljna stranka", smatra Grbin.

"Ovo stanje u SDP-u neodrživo je, sazrelo je vrijeme da se promijeni, a ako volje za promjenom ne bude bilo, bojim se da će se agonija u kojoj se nalazimo nastaviti", istaknuo je.

Na pitanje tko bi trebao doći na čelo stranke nakon Bernardića, Grbin je odgovorio da postoje Statutom propisane procedure za izbor stranačkih tijela te da će oni koji smatraju da zaslužuju povjerenje članova izaći pred njih s kandidaturom.

"Vrijeme je da se pokrenu procesi"

Stanje u SDP-u lošim ocjenjuju i Ranko Ostojić i Sabina Glasovac.

Ostojić je tako poručio da je „vrijeme da se pokrenu određeni procesi koji će dovesti do toga da se loše stanje promijeni".

Njegova kolegica Sabina Glasovac također je nezadovoljna stanjem u stranci i načinom na koji ih percipiraju njihovi birači.

"Ako to znači promjena trenera ili cijelog tima, onda treba razmišljati i o tome", poručila je Sabina Glasovac.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina poručio je kako dijeli zabrinutost o događanjima u stranci, ali i istaknuo kako Bernardić ostaje predsjednik do redovnih stranačkih izbora.

Upitan kako komentira sukob SDP-ova riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela s predsjednikom stranke Bernardićem na društvenim mrežama, Komadina je odgovorio kako svatko ima pravo na svoj stav, ali i poručio kako bi bilo normalno da se taj stav iznosi na stranačkim tijelima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene