Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK VRHA HDZ-A

Plenković otkrio dio ministara u novoj Vladi, Tomo Medved osnažio svoju poziciju

Andrej Plenković i Tomo Medved
Andrej Plenković i Tomo Medved DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković i Tomo Medved Galerija 1/1 >>
Nakon sjednice vrha HDZ-a, premijer Plenković otkrio je kako Tomo Medved postaje potpredsjednik Vlade. Uz to, ostat će na poziciji ministra branitelja.

Premijer Plenković izjavio je nakon sjednice vrha HDZ-a kako imaju 76 potpisa. "Danas smo raspravili predstojeće korake koji će uslijediti, a to je promjena arhitekture Vlade, tehnologija odabira ministara, dogovor s partnerima, dakle osam manjinskih zastupnika plus HNS i Reformisti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Pričekat ćemo proglašenje rezultata ponovljenih izbora u Raši i nakon toga ja vjerujem dogovoriti primjeren termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog Sabora", rekao je Plenković.

Kazao je da će nova Vlada biti manja nego do sada i da se još uvijek vode konzultacije o sastavu nove Vlade. "Tomo Medved će biti potpredsjednik Vlade, dakle drugi čovjek Vlade i ministar branitelja. Sve će biti dobro", kazao je Plenković na upite novinara o imenima ministara i broju ministarstava.

Otkrio je i da će Gordan Grlić Radman ostati ministar vanjskih poslova. Predsjednik Sabora i dalje će biti Gordan Jandroković. 

Plenković je pojasnio cilj sastanka s predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušli u Sabor.

"Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego jedan razgovor aktualnog i budućeg predsjednika Vlade s čelnim ljudima stranaka koje su izabrane, o tome kakvi su naši planovi, da im kažemo direktno, da otvorimo jednu vrstu dijaloga", kazao je i dodao:

"Moja poruka je bila vrlo jasna - radi dijaloga, izravnog upoznavanja s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali smo da će takvi razgovori biti korisni i dobri", kaže Plenković.

"Ukoliko netko od izabranih saborskih zastupnika ima namjeru podržati našu većinu onda može to podržati javno i transparentno. Nema nikakvih aluzija na političku korupciju. Treba se prisjetiti da se vrlo jasno vidi tko je dobio potporu. Ovo je poziv na dijalog", napomenuo je. 

Krunoslav Katičić novi je glavni tajnik HDZ-a, a Plenković od njega očekuje da bude dobar. "Prijatelji smo, očekujem da radimo harmonično i Tomo Medved i ja i Katičić", naglasio je. 

Komentirao je i događaje u Srbiji. "Ovo što se događa tamo, nema veze s Hrvatskom. Mi želimo da oni rješavaju svoje probleme na demokratski način. Prosvjedi jesu demokracija, ali oni to moraju rješiti". 

Plenković je komentirao i izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom. "To je pogrešno i krivo, ali istina je tu", zaključno je rekao Plenković. 

"Manja i funkcionalna Vlada" 

Premijer Andrej Plenković rekao je, uoči početka sjednice Predsjedništva HDZ-a, da bi u četvrtak trebao biti poznat konačan broj ministarstava, kao i broj i imena ministara. "Vlada će biti manja i funkcionalna. Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade i ministre i ministrice", dodao je. 

"Bit će ljudi koji su dio postojeće strukture ove Vlade, dio njih više neće biti dio Vlade, ići će u Sabor. Dio njih će se priključiti...", kazao je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića.

Plenković smatra da Milošević može dati doprinos na toj dužnosti. 

"Mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom. Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj samo razgovarali prošli tjedan". 

Komentirajući najavljeno spajanje Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva gospodarstva, kazao je kako se još uvijek razgovara o mogućnosti da se taj sektor pripoji nekim drugim ministarstvima. No, još ništa nije dogovoreno.

"To će u budućnosti biti tema broj jedan. Razgovaramo o nekim nijansama, još ćemo se konzultirati. Ne možemo vam sada reći sve, na refule, ali imamo rješenje za sve", rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje hoće li smanjenje broja ministarstava dovesti do smanjenja zaposlenika, kazao je: 

"Dugoročno manje ljudi, da. Ali što se tiče broja ministara, automatski će ih biti manje, ali ne znači to da mi možemo ljude koji su u radnom odnosu kao državni službenici najedanput tek tako smanjiti broj ljudi. To je jedan proces koji je paralelan. Ovo je druga vrsta poruke, o manjem broju mininstarstava i manjem broju članova Vlade", kazao je zaključno.

Konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se održati idući tjedan

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, izjavu je dao Gordan Jandroković koji više neće biti tajnik stranke, ali ostaje predsjednik Sabora. Tajnik stranke bit će Krunoslav Katičić.

"To je odluka o kojoj smo razgovarali predsjednik i ja, izazovno je obnašati dvije dužnosti", rekao je Jandroković i na pitanje čega se njegov nasljednik treba najviše paziti odgovorio je: "To ću mu reći u četiri oka. Ja ću se posvetiti poziciji predsjednika Sabora".

Jandroković je rekao razmišlja li se o tome da se konstituirajuća sjednica Sabora održi izvan zgrade Sabora, s obzirom na porast broja zaraženih koronavirusom u RH.

"Učinit ćemo sve da prvo zasjedanje održimo tamo vodeći računa o epidemiološkim mjerama. Zbog digniteta Sabora i prve sjednice napravit ćemo ju u Saboru. Ako ne bude žalbi na izbore u Raši, očekujem da ćemo sjednicu imati 22.7.", rekao je Jandroković.

Osvrnuo se na poziv na sastanak o krizi koji je premijer Andrej Plenković uputio čelnicima parlamentarnih stranaka.

"To je gesta predsjednika HDZ-a s obzirom na izazove koji nas čekaju najesen, želi dati sve informacije svima koji su ušli u Sabor. To je gesta dobre volje, vjerujem da će se većina odazvati", kazao je.

Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, umjesto Gordana Jandrokovića, koji prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Hrvatskog sabora.

"Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić - umjesto Gordan Jandroković koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu", naveo je HDZ na svom službenom facebook profilu.

Predsjednik HDZ-a Plenković zahvalio je Jandrokoviću na odličnoj suradnji i četiri uspješne godine, koje su, istaknuo je Plenković, "započele i završile našom pobjedom na parlamentarnim izborima!.

15 ministarstava? 

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javlja kako je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a potvrdio da se ide u smanjenje broja ministarstava.

Andrija Jarak o sjednici vrha HDZ-a

"Najvjerojatnije će ih biti 15 umjesto dosadašnjih 20. Očekuje se da bi se moglo spojiti Ministarstvo kulture i turizma, te Ministarstvo gospodarstva s Ministarstvom zaštite okoliša. Ono što je sigurno je da se neće spajati Ministarstvo branitelja s Ministarstvom obrane. Bit će i dalje kao dva zasebna Ministarstva. Plenković nije želio govoriti o broju, a niti o imenima ministara.

Ovaj tjedan bi se trebao dogoditi sastanak Plenkovića s predstavnicima parlamentarnih stranaka i to bi se moglo dogoditi već sutra", javlja Jarak. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene