Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od najposjećenijih prodajnih mjesta dana diljem zemlje bila je ribarnica, kao i uvijek petkom u korizmi.


No starom načinu prodaje: uzmi ribu, plati i otiđi bez računa, čini se, došao je kraj. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju uvođenje elektroničkih blagajni. Prodavači u ribarnici nisu sigurni hoće li to funkcionirati.

Vezani članci Siniša Vuco Vuco ima izborni program: Na čelu Splita će volontirati, a objavio i da bi na proslavu Sv. Duje doveo dva svjetski poznata benda Magla u Splitu - 2 Splićane iznenadila gusta magla, pogledajte kako je jutros izgledao najveći dalmatinski grad

Na splitskoj ribarnici ponuda je danas bila dobra, a ni prodaja nije loša. Ipak nigdje računa, kupci su na to već naviknuli. 'Ne treba mi dati račun, nemam ga kome pokazat', rekla je jedna Splićanka. 'Nije problem, tko traži, ja imam račun, blok računa, tko traži ja dam. Nije mi još nitko tražio račun. Ugostitelji da', rekao je rpodavač ribe, Frane Smoljan. To bi se uskoro moglo promijeniti. Po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, u ministarstvu poljoprivrede tvrde da žele uvesti isto i na ribarnice.

>> Prikriva li Ministarstvo poljoprivrede svoj propust?

Svaki prodavač na ribarnici imao bi elektroničku blagajnu i svi računi išli bi u poreznu evidenciju. 'A nisu još svi poludjeli, ali hoće brzo, a odakle uvjeti majko moja', rekao je prodavač ribe Jozo Franić. 'To će biti šou program. nema struje, nema uvjeta za to, da se napravi nova peškarija, moglo bi, zašto ne', rekao je prodavač Tiho Križanović. 'Može, zašto ne, samo nema kruha od toga. Pogledajte tende i ovo, oni nisu u stanju tende napraviti, ovo je najgora peškarija, nema sanitarni čvor, nema ništa', rekao je Robert Šeremet.

Nedostatak struje, mokre ruke, nekima i oduzimanje vremena, no neki prodavači vide i prednost. 'Mi bi voljeli da uvedu blagajne, lijepo tučete, mušterija vidi koliko košta, ne ovako se prepiru s nama, neće nam dati sitne novce', rekla je prodavačica ribe', rekla je prodavačica ribe Danka Vukašin. Uvođenje blagajni, eliminiralo bi dio sive ekonomije, ali za stvoriti uvjete trebat će dosta promjena i ulaganja.