Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko kontrolira ribu u maloprodaji

Prikriva li Ministarstvo poljoprivrede svoj propust?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstva zdravstva i poljoprivrede nisu se mogli dogovoriti tko kontrolira ribu u maloprodaji!

Nakon objave priloga o ribi u emisiji Provjereno i burne reakcije javnosti, iznenada su promijenili mišljenje. Sada kažu da to čine zajedno. Podsjetimo, prošli je tjedan novinar Provjerenog otišao na Dolac. Kupio je nekoliko kilograma oslića, hobotnice, orade, divlje i uzgojene. Nakon toga je isto učinio u trgovini mješovite robe.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Ilustracija previše histamina Europski sustav za brzo uzbunjivanje naredio povlačenje ribe: Inspekcija provjerava ima li je kod nas, jer je dobavljač iz Hrvatske

Testirao je kvalitetu, pronašao opasnost. U uvezenoj skuši kupljenoj u trgovini pronađen je parazit Anisakis - opasan za čovjeka.Istražio je koliko u našim ribarnicama ima ribe u kojoj se nalazi parazit koji čeka žrtvu? Koliko je ovaj parazit opasan i je li i domaća riba zaražena?

U 9 od 10 riba parazit

Kod nas je u jadranskome moru parazit izoliran iz inćuna, srdele, papaline, skuše, tune, itd. rekla je Ivona Mladineo veterinarka s instituta za oceanografiju i ribarstvo. Doktor Vedran Poljak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nadodao je da se parazit nalazi u preko 90 posto riba, znači možemo očekivati da u 9 od 10 riba nađemo parazita u utrobi ribe.

>> VIDEO: Kako izbjeći trovanje ribom?

Međutim riba je opasna za ljude samo ako se jede sirova, blago marinirana, odnosno nedovoljno pečena. Rizik od zaraze je povećan zbog promjene prehrambenih navika tj. orijentacije prema istočnim jelima poput sushi-ja ili raznim carpaccima.Živi parazit iz svježe ribe uzrokuje jake bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, a iz trbušne šupljine može doći do srca, pluća, jetre, cijelog organizma.

S obzirom na postojanje parazita opasnog za čovjeka, pitali smo se tko kontrolira ribu koja se prodaje na tržnicama i trgovinama? Prošli tjedan Ministarstvo zdravstva reklo je Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, oni kažu ministarstvo zdravstva. Tjedan dana nakon što je naš prilog emitiran neočekivani obrat u ministarstvu poljoprivrede.

Mi smo tijekom 2009. i 2010 godine kada smo usklađivali propise vršili koordinirane akcije sa sanitarnom inspekcijom i gospodarskom inspekcijom u kojoj smo između ostaloga koordinirali inspekciju ribarnica rekao je Goran Jerbić, ravnatelj Uprave za veterinarsku inspekciju Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Ali te su sastanke i 'akcije' očito smetnuli s uma kada su nam prošloga tjedna odgovarali na upit! Dok se naša ministarstva, zdravstva i poljoprivrede ne dogovore tko će kontrolirati ribu na tržnicama i trgovinama, najsigurnije je ribu dobro ispeći!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene