Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sisačka eko-akcija priopćila je da su na državnoj mjernoj postaji u Capragu tijekom prijepodneva zabilježene prekomjerne koncentracije sumporovodika, koje su u 9 sati bile deset puta veće od graničnih satnih vrijednosti, a sedam puta veće od toleriranih vrijednosti, te je prozvala sisačku Rafineriju nafte i Inu što o tome nisu pravodobno obavijestile građane tog dijela Siska.


Rafinerija nafte Sisak, navodi Sisačka eko-akcija, nakon što su jučer u 10 sati izmjerene granične koncentracije od 10-ak mikrograma sumporovodika, jučer u 14 sati obavijestila je inspekciju zaštite okoliša da je tijekom prve smjene obustavljen rad postrojenja Kokinga i da je tijekom obustave moguće manje onečišćenje okoliša.

Vezani članci Ilustracija U požaru u stanu poginula žena: Poznato što je uzrok Slika nije dostupna Novo zagađenje u Sl. Brodu: Deset puta više sumporovodika od dopuštenog

Državna mjerna postaja Sisak jutros je izmjerila koncentraciju sumporovodika od 75 mikrograma po prostornom metru, u 10 sati koncentracija sumporovodika iznosila je 41 mikrogram, dok je u 11 sati iznosila 42 mikrograma.

Do prekomjernog onečišćenja okoliša sumporovodikom, najvećem zadnjih godina, prema tvrdnjama Sisačke eko-akcije, došlo je zbog propuhivanja pogona Kokinga, za što je znalo samo nekoliko ljudi.

Ina nije ispunila svoju obvezu obavještavanja javnosti, jer očito smatra da je dovoljno obavijestiti samo Inspekciju zaštite okoliša i to tek kad svi postupci krenu, dok je Služba 112 obavijest primila od inspekcije, i tu je završila sva komunikacija iz koje su u potpunosti isključeni građani, navodi se u priopćenju Sisačke eko-akcije. 

Sisačka eko-akcija tvrdi kako to nije prvi put da se u postupku informiranja o postupcima, koji mogu dovesti do zagađenja, isključe građani Siska.

Glasnogovornik Ine Bojan Vinek izjavio je da je Ina obaviještena o pokretanju obustave rada pogona Kokinga u sisačkoj rafineriji, a u tijeku je utvrđivanje okolnosti u kojima je došlo do prekomjernih koncentracija sumporovodika u rafinerijinu okruženju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju