Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Građani dobili nove namete'

'Sindikati nisu digli ruke za ovu zdravstevnu reformu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvena reforma koja se provodi nije ona za koju su sindikati digli ruku, jer osim financijske konsolidacije sustava ne donosi strukturalne promjene i postoji sve veća prijetnja da se javno zdravstvo pretvori u privatno, smatra predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Ministru zdravstva Darku Milinoviću mora se odati priznanje, jer je za 2009. godinu dobio 6,5 milijardi kuna više za zdravstvo, no istodobno se nikada nije tajnije vodila politika između Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), rekla je Avberšek na današnjoj konferenciji za novinare. Ističe kako ta monopolistička tvrtka dva mjeseca nije održala sjednicu Upravnog vijeća, a po prvi je puta ostalo nepoznato financijsko izvješće o poslovanju bolnica. ‘Građani su dobili nove namete i harače, a ostali smo na reformi u kondicionalu’, kaže Avberšek koja smatra kako će pretvaranju iz javnog u privatno zdravstvo pridonijeti i sustav koncesija koji se umjesto sustava zakupa uvodi od Nove godine u primarnu zaštitu.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva drži da se ništa značajno nije dogodilo ni u bolničkoj zaštiti, a ostao je i nejasan pokušaj smanjenja listi čekanja. Među ostalim, nije se započelo s reformom hitne medicinske pomoći, a sredstava za zdravstvo nisu izdvojena iz Državne riznice kako je obećano. Avberšek također navodi da se u reformi uopće ne spominju zaposlenici u zdravstvu, a poznato je da visoko educirani kadrovi sve više bježe u privatne vode kako bi svoje znanje i školovanje uspješno naplatili. Po njezinom mišljenju zdravstvo je sektor iz kojega bi se među prvima trebala izbaciti politika, koja se ogleda u načinu imenovanja ravnatelja i upravnih vijeća ustanova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene