Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA DOGOVORA

Sindikati najavili štrajk u Croatia Airlinesu, Uprava poručuje: "Štrajk u jeku sezone negativno će utjecati na turizam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavila štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja u šest sati.

Sindikati traže sklapanje kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu predanom 6. travnja ove godine. Štrajk bi trebao trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Sindikat pilota i kabinskog i tehničkog osoblja Croatia Airlinesa još je 12. lipnja izvijestio kako počinje pripreme za štrajk nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru.

Sindikalci traže više slobodnih dana, godišnjeg odmora i više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonalno.

Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

Ispunjavanje zahtjeva sindikata Croatia Airlinesa istaknutih tijekom kolektivnih pregovora stajali bi 32 milijuna kuna, što je za kompaniju neprihvatljivo i neodrživo, uzvratila je Uprava Croatia Airlinesa, nakon što su sindikati najavili mogućnost štrajka.

Danas je pak Uprava priopćila kako "unatoč višemjesečnim nastojanjima Uprave Croatia Airlinesa da sa sindikatom ORCA pronađe obostrano prihvatljivo rješenje oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru realnih poslovnih mogućnosti, sindikat ORCA nije pokazao razumijevanje za trenutačnu situaciju kompanije i danas je najavio štrajk."

"Štrajk u jeku turističke sezone, osim izravne financijske štete kompaniji i narušavanja njezinog ugleda, negativno će utjecati i na hrvatski turistički proizvod te ukupno ovogodišnje turističko ostvarenje Republike Hrvatske", kažu u Upravi Croatia Airlinesa.

Dodaju kako će u skladu s arbitražnom odlukom Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kojom je propisan određeni broj domaćih i međunarodnih linija koje se moraju obaviti, kompanija pripremiti reducirani (izmijenjeni) red letenja za vrijeme trajanja štrajka.

"Važno je naglasiti kako će štrajk značiti samo djelomični poremećaj prometa te da će Croatia Airlines nastojati većinu putnika prevesti svojim zrakoplovima prema redu letenja, a ostali dio unajmljenim zrakoplovima. Tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru", kaže se u priopćenju Uprave. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene