Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija sindikata

'Jovanović kriv za nedostatak sredstava za plaće prosvjetara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati Jovanovića optužuju da u dvije godine mandata nije uspio složiti ekipu koja bi znala izračunati koliko je novca potrebno za plaće o dodatke na plaće.

Izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara da u proračunu njegova ministarstva nisu osigurana sredstva za isplatu plaća u prosincu izazvala je danas reakcije sindikata prosvjete i HDZ-a, koji glavnim krivcem za to proglašavaju bivšeg ministra Željka Jovanovića.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Jovanović je odgovoran jer kroz dvije godine svojeg mandata nije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uspio složiti ekipu koja bi znala točno izračunati koliko je novca potrebno za plaće i dodatke na plaće svih zaposlenih u segmentu osnovnog i srednjeg školstva, te visokog obrazovanja i znanosti, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Osim toga, Jovanović nije uspio na vrijeme ispregovarati izmjene kolektivnih ugovora (KU) kojima bi osigurao uštede u proračunskim sredstvima za plaće i dodatke u prosvjeti i znanosti, tako da su novi KU-i potpisani tek u svibnju, dodao je Stipić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec optužio je Jovanovića da je 'poslušno prihvatio zahtjeve bivšeg ministra financija Slavka Linića i provodio rezove u svojem resoru', bez da se pokušao izboriti za očuvanje prosvjetarskih plaća.

Budući da zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu, visokom obrazovanju i znanosti imaju važeće KU-a koji reguliraju isplatu plaća i svih materijalnih prava, očekujemo da MZOS u potpunosti ispoštuje odredbe KU-a. U suprotnom, upozorava Mihalinec, neisplata plaća je po zakonu kazneno djelo pa će sindikati zatražiti kažnjavanje odgovornih.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kaže da se, po njihovim informacijama, već tri godine proračun MZOS-a 'krpa' sredstvima iz drugih ministarstava kako bi učitelji mogli dobiti plaće u prosincu. 'Čudi jedino što je ministar Mornar informaciju o nedostatku novca saznao tek sada', dodaje Šprem.

Budući da po pisanju medija MZOS-u nedostaje oko 446 milijuna kuna, Šprem očekuje da će Mornar pronaći ta sredstva kroz rebalans ili, kao i dosad, preraspodjelu novca između ministarstava.

Ministarstvo potvrdilo: Prosvjetari će ipak dobiti plaće

Predsjednici HDZ-ovih odbora za odgoj i obrazovanje te znanost i visoko obrazovanje, Tomislav Đonlić i Radovan Fuchs, u priopćenju su poručili kako se pokazalo da su bili u pravu kada su prošle godine upozoravali da je proračun MZOS-a katastrofalno loš, te su naveli i koliko će sredstava nedostajati za plaće.

'Da smo bili u pravu što se tiče proračuna priznao je sada i aktualni ministar najavivši kako bi, ako rebalansom ne budu namaknuta sredstva, u prosincu prosvjetari mogli ostati bez plaće, nakon što su prošle godine već ostali bez prijevoza, a pretprošle bez božićnice', naglašavaju Đonlić i Fuchs u priopćenju.

Pritom su optužili Jovanovića da je svjesno lagao Hrvatskom saboru, prosvjetnim radnicima i građanima Hrvatske kada je u Saboru branio proračun svojeg ministarstva.

Đonlić i Fuchs poručuju da je to posljedica nekompetentne Vlade, a time i nekompetentnog i neprofesionalnog vođenja MZOS-a, te potvrda koliko je vladajućoj koaliciji uistinu stalo do obrazovanja i znanosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene