Ne započnu li u svibnju pregovori o povećanju plaća u javnim službama, sindikati javnih službi će nakon konzultacija s članstvom razmotriti mogućnost pokretanja sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, zbog višegodišnjeg zaostajanja plaća u tim djelatnostima, najavio je u ponedjeljak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Galerija +0 Sindikati najavljuju mogućnost štrajka (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Ribić je na konferenciji za novinare ocijenio da je zaostajanje plaća u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi zabrinjavajuće podsjetivši da je prosječna osnovica plaće u siječnju 2008. bila 5134 kune, a u siječnju prošle godine 5272 kune. To je najveće zaostajanje plaća u Europi, tvrdi Ribić, pa je potreban rast plaća od 17 posto kako bi se vratile na predkrizno razdoblje.

Vezani članci Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće" Vilim Ribič Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk

Lani je povećana osnovica tri puta po dva posto, ali je konačni efekt manji od šest posto, tako da je u siječnju prošle godine osnovica bila 5272 kune, a u siječnju ove godine 5421 kunu.

"Država vara svoje građane"

Vlada nas je prevarila ne ispunivši odredbe sporazuma iz 2008. godine, po kojem su plaće trebale porasti nakon što dva tromjesečja uzastopno rast BDP-a bude iznad dva posto. Za to su krivi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić, a i premijer Andrej Plenković zna za to, kaže Ribić.

Kada su se zahvaljujući rastu BDP-a stekli uvjeti za povećanje plaća, iz Vlade su osporavali valjanost sporazuma, odnosno pravili se da ništa o tome ne znaju. "Država vara svoje građane i to je nedoupustivo", poručio je Ribić dodavši kako se na taj način ruši povjerenje građana, koji u neuređenoj državi nemaju sigurnost i mogućnost rješavanja problema, pa se zato iseljavaju.

Gospodarstvo je bilo pogođeno gubitkom radnih mjesta u vrijeme krize, ali je zaostajanje plaća bilo manje nego u javnim službama. Nepromišljena politika rezanja i stezanja dovela je gušenja potražnje, a time i proizvodnje, što se odrazilo na gubitak radnih mjesta, iseljavanje i negativne demografske trendove, smatra Ribić.

"Država ima novca"

Država ima novca, što pokazuje ispunjavanje zahtjeva ratnih veterana. Tražimo ono što nam je oduzeto i to je realno, poručuje Ribić i optužuje vlast da manipulira s građanima i zadovoljava ortačko-klijentelističke potrebe u politici.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je da Vlada "održava kontinuitet prijevara" - potpiše sporazum, pa ga onda izigra. Tako se, primjerice, u škole šalje naputak o isplati putnih troškova suprotno potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju