Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik nije ni protiv MMF-a

Mesić traži hitnu sjednicu Vlade, Sanader odugovlači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Mesić zatražio je od premijera Sanadera izvanrednu sjednicu Vlade i to zbog gospodarske situacije u zemlji.

Kriza stišće sa svih strana, smatra predsjednik, a Hrvatska još uvijek nema mjera kako je prevladati. Do sjednice bi, doznajemo, moglo doći za nekoliko tjedana. Predsjednik planira i po drugi put na Pantovčaku okupiti gospodarstvenike. 

Pročitajte i ovo Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 kako će preživjeti? Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova" Slika nije dostupna Političari o tajnom susretu 'Sanader nema više o čemu bitnom razgovarati'

Vladin recept odugovlačenja nikako se ne sviđa predsjedniku. Javne kritike premijeru da ne brza, poruke kako treba naći pravo rješenje bez obzira na političku adresu s koje dolazi, nisu urodile plodom. Stoga je predsjednik odlučio iskoristiti svoje ustavno pravo. Traži hitnu izvanrednu sjednicu Vlade, s raspravom o gospodarskoj krizi - ali ne raspravom radi rasprave, nego i konkretna rješenja. Neke od mjera koje predlaže su prenamjena novca za neke kapitalne investicije, poput Pelješkog mosta te nizinskih pruga u brže isplative projekte, rezanje proračuna te poticanje izvoza.

Poziv upomoć MMF-u predsjedniku nije opcija za odbacivanje. Nije to, kaže najgore što se Hrvatksoj može dogoditi. 'Ni tu mogućnost ne smijemo isključiti', kaže. 

'MMF robuje novcu i multinacionalnim kompanijama'

No, tu će biti problema jer Vlada na njega ne pristaje. Dolazak MMF-a, kojeg ministar Šuker slikovito uspoređuje s vragom, znači rezanje plaća, mirovina, socijalnih davanja, a uoči skorih lokalnih izbora vladajućima ne treba socijalni bunt.  A predsjednikovo zagovaranje MMF-a, iznenadilo je sindikate.

'I dok su bili ovdje sa stand-by aranžmanima, upravo je on od te političke strane glasno progovarao protiv uplitanja MMF-a, a sad on odjednom okreće ploču. A činjenica je da gdje MMF ulazi tamo trava ne raste. MMF čovjeka ne prepoznaje u cijeloj misli, prepoznaje isključivo novac, robuje novcu i multinacionalnim velikim kompanijama', kaže Krešimir Sever iz nezavisnih hrvatskih sindikata. 

Predsjednikova antikrizna akcija zahtjevom za izvanrednom sjednicom Vlade nije gotova. Osim na Markovu trgu, predsjednik će o gospodarstvu uskoro govoriti i na Pantovčaku jer opet planira okupiti gospodarstvenike. Imat će vremena dobro razraditi svoj nastup na sjednici jer će je premijer, kako doznajemo, sazvati tek za nekoliko tjedana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene