Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji je smisao?

Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!"

Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika
Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
Sindikat Preporod oštro reagirao na provođenje nacionalnih ispita u osnovnim školama.

Školski sindikat Preporod kritizirao je nacionalne ispite koji se ovih dana provode u osnovnim školama. 

"Nacionalni ispiti koji su se jučer započeli provoditi u osnovnim školama besmislena su i višestruko štetna aktivnost", piše u priopćenju Preporoda.

Ispite smatraju besmislenima jer, prema njihovu mišljenju, "nitko ne zna odgovoriti na pitanje koji je smisao akcije koja ravnateljima zadaje organizacijske muke, učenike nepotrebno plaši, njihove roditelje bezrazložno brine, a učitelje svojski ljuti" te smatraju da su se sredstva utrošena u organizaciju i provođenje nacionalnih ispita mogla smislenije utrošiti.

Pročitajte i ovo Policija traži ovog muškarca Mole za pomoć FOTO Prepoznajete li ga? Policija traga za ovim muškarcem

Učitelji su "autsorsani" radnici NCVVO-a

Smatraju da će provođenje ispita unijeti dodatan nered u organizaciju nastave u drugome polugodištu školske godine.

"Koliko nastavnih sati neće biti održano zbog njih, koliko će gradiva ostati površno obrađeno ili nedovoljno utvrđeno, koliko će vremena za ispitivanje manjkati? Sve ovo odgovorne na Sveticama ne zanima", napisali su.

Zasmetalo im je i što se, prema njihovu mišljenju, učitelje tretira kao 'autsorsane' radnike Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

"Novca se, kako je i uobičajeno, našlo za plaćanje stotina i stotina članova povjerenstava, sastavljače pitanja i ispravljače testova, ali ga nije bilo za one koji će u školama provoditi i nadzirati pisanje ispita i odrađivati sve druge organizacijske, administrativne i slične poslove koji iz ovoga proizlaze, a nauštrb onoga primarnoga zbog čega su u školama. Njihov se rad još jednom obezvrijedio i njih se profesionalno ponizilo", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Tramvaj kod Langovog trga naletio na muškarca Promet normaliziran FOTO Mladić pao pod tramvaj na Langovu trgu, uslijedila je brza intervencija

Vladajuće su pozvali da pokažu da im je obrazovanje zaista prioritet.

"Plaćanjem dežurstava na nacionalnim ispitima prosvjetna će vlast sigurno učiniti korak u pravom smjeru. Nije nešto, ali s nečim se mora započeti", predložili su vladajućima te im uputili i upozorenje da razmisle o tome hoće li se ovi ispiti, "s čijim održavanjem nitko nije zadovoljan", provoditi i sljedeće godine

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene