Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima nejednako

Sindikat: Ministarstvo diskriminira službenike zatvorskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je da Ministarstvo pravosuđa dopisom koji uputilo 29. prosinca 2010. kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima preporučuje diskriminaciju službenika zatvorskog sustava.

Dopisom se službenici svrstavaju u dvije kategorije zaposlenika - one kojima se za poslove koji uključuju 'organiziranje i nadzor rada zatvorenika' priznaje dodatak na posebne uvjete rada od 5 posto i one kojima se za iste poslove priznaje 25 posto dodatka, tvrdi sindikat u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

>> Split: Zatvorski službenik osumnjičen za primanje mita

Kriterij po kojem se za isti posao priznaje različit postotak dodatka ovisi o tome jesu li se službenici žalili na rješenje kojim im je Uprava za zatvorski sustav smanjila dodatak s 25 na 5 posto, ističe sindikat. Službenicima koji su podnijeli žalbu Odbor za državnu službu poništio je rješenje Uprave za zatvorski sustav i priznao pravo na dodatak od 25 posto, sukladno Uredbi o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi.

Neujednačeno postupanje prema državnim službenicima

Oni pak koji se nisu žalili, jer su možda vjerovali da njihov poslodavac postupa u skladu s propisima, pa su njihova rješenja o rasporedu kojima im je smanjen dodatak na posebne uvjete rada postala izvršna, ostali su kratkih rukava, odnosno bez dodatka od 25 posto.

Iako je Ministarstvo pravosuđa odgovor uputilo kaznenim tijelima 'radi ujednačenog postupanja', njime se zapravo legalizira neujednačeno postupanje i vrednovanje rada službenika zatvorskog sustava, odnosno njihova diskriminacija, ocjenjuje se u priopćenju. Sindikat stoga od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića traži hitno poništenje nezakonitih rješenja o rasporedu, u protivnom će protiv Ministarstva pravosuđa podići tužbu zbog diskriminacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene