Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra kritika

Sindikalac Ribić "popljuvao" nalaz MMF-a: "To je već viđen šablonizirani pristup i loše snimljeno stanje u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ribić kritizira nalaz MMF-a o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, spominjući "već viđen šablonizirani pristup bez dovoljno dubokog uvida u probleme zemlje i bez dovoljne svijesti o teškim dugoročnim posljedicama postojećih kataklizmi".

Misija MMF-a, koja je u petak dala svoju ocjenu stanja gospodarstva u Hrvatskoj, imala je i susret sa sindikatima koji su ih upozorili na dramatične probleme s kojima se Hrvatska suočava - od masovnog iseljavanja, demografske depresije, niske zaposlenosti, zaostajanja za drugim europskim zemljama, povećanja nejednakosti i financiranja neproduktivnih slojeva društva te potkapacitiranost hrvatskih institucija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Loša godina se nastavlja MMF: Vlada mora pomoći prezaduženim građanima Slika nije dostupna Odgovorio Vujčiću Linić: Europa se trese od krize, ali ova je Vlada pokazala da može bez MMF-a!

"Unatoč visokom stupnju suglasja i razumijevanja na sastanku, u izvještaju se uglavnom ti problemi zaobilaze, a recepti koje nudi MMF nisu oni koji će te nacionalne urgencije u kratkom i srednjem roku riješiti. Misija nudi uobičajena rješenja iz konvencionalnih ekonomskih pristupa, a koja mogu dati rezultate samo u dugom roku. Međutim, u dugom roku Hrvatska će se isprazniti i ostati bez nacionalnih potencijala za bilo kakav razvoj", ističe Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata u priopćenju za javnost oko posjete i nalaza MMF-a.

Postojeće kataklizme

Ribić kritizira taj nalaz spominjući "već viđen šablonizirani pristup bez dovoljno dubokog uvida u probleme zemlje i bez dovoljne svijesti o teškim dugoročnim posljedicama postojećih kataklizmi".

"Takav pristup očito je posljedica dobivenih informacija od njihovih istomišljenika iz financijskog i političkog sektora u zemlji za koje svi gore spomenuti problemi nisu jako veliki. Oni imaju vremena. Njihove plaće dovoljne su za život i ne planiraju se iseljavati. Stoga se i oni i MMF mogu fokusirati na opsesije međunarodnih financijskih krugova o kontroli javnog duga i deficita a ne na problem urgentnog rasta proizvodnje, povećanja plaća i mobilizacije viška radne snage, viška kapitala i viška postrojenja", ističe Ribić.

Sindikalac Ribić smatra da je MMF loše snimio stanje u Hrvatskoj, a kao dokaz ističe tvrdnju MMF-a na samom početku dokumenta, o tome da je konvergencija realnih dohodaka usporena u odnosu na zemlje EU-a. "Naime, konvergencija nije usporena već je došlo čak do divergencije realnih dohodaka. Nadalje, regresija stanja u pravosuđu nakon ulaska u EU se ne registrira u Izjavi unatoč dramatičnim primjerima neefikasnosti i političke ovisnosti", pojašnjava Ribić.

"Očito valja razlikovati birokraciju u MMF-u i njenu inerciju od lucidnih istraživača MMF-a"

Dodaje da MMF isto tako nije niti spomenuo nedavno objavljen dokument istraživača te organizacije u kojem se upozorava na ekonomsku nužnost smanjenja nejednakosti u svim zemljama. "Očito valja razlikovati birokraciju u MMF-u i njenu inerciju od lucidnih istraživača MMF-a", kaže Ribić.

"Valja se prisjetiti da je MMF više puta pogriješio u savjetima i sam to javno priznao. Početkom prvog desetljeća ovog stoljeća ispričali su se tranzicijskim zemljama zbog savjeta o brzoj privatizaciji državnog sektora, a u ovom desetljeću priznali su pogreške u odnosu na inzistiranje na politici rezanja te danas zauzeli bitno drugačiji stav spram grčke situacije", podsjeća Ribić.

Iako smatra da je nalaz MMF-a kontroverzan, Ribić u njemu ipak vidi i dobre uvide. "Jako su dobre preporuke sve one koje se tiču poboljšanja efikasnosti u jednom nesređenom i neefikasnom društvu (primjerice, učinkovitost javnog sektora, poboljšanje korporativnog upravljanja, porezni teret na imovini a manje na radu i potrošnji, neracionalna distribucija socijalnih davanja…)", ističe Ribić.

Velika zabluda

Ribića smeta i to što MMF u svojoj izjavi nije spomenuo potrebu rasta plaća, iako su za to pokazali razumijevanje u razgovoru sa sindikatima.

"Zaključujem da misija MMF-a nije kvalitetno snimila kompleksnost socijalne i ekonomske međuovisnosti u zemlji pa stoga njeni savjeti nisu doprinos rješavanju vitalnih i aktualnih nacionalnih problema. Smatrati da sređena ekonomija sređuje i društvo samo po sebi je velika zabluda, jer nesređeno društvo povratno urušava ekonomiju", kaže Ribić.

"Prijedlozi koji apstrahiraju od socijalnih potencijala stanovništva (povećanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, povećanje dobi za odlazak u mirovinu) sasvim su nalik našem ministru koji je predložio oporezivanje građana za posjedovanje starijih automobila", zaključuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene