Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje prevencije

Simptomi alergije kao i kod prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestogodišnji dječak iz Zagreba umalo je preminuo od uboda pčele, a spasio ga je otac u posljednji trenutak. Dječak je, naime, alergičan na pčele. Vrhunac ostalih alergija upravo počinje. Posebno one na ambroziju. Donosimo priču kako se zaštititi i liječiti te što sve slijedi napadnu li vas simptomi alergije.

Iako je cijeli život odrastao uz pčele, jer mu je otac pčelar, posljednji ubod za šestogodišnjeg Jakova Vidošića umalo je bio koban. Odmah je pao u anafilaktički šok. 'U roku pet minuta, on je prestao disati. I supruga i ja smo mu pružili prvu pomoć, tako da je zahvaljujući tome uspio preživjeti', rekao je Stjepan Vidošić, dječakov otac. Ovo mu nije prvi ubod. No, prvi je koji je izazvao alergijsku reakciju. Sumnja se da je do toga došlo zbog pesticida, od kojih sve više pčela umire. Liječenje traje tri do pet godina. Slično je prošao i Jakovljev vršnjak, Adrian Stojić. 'Crtala mi je po ruci, pa mi je stavila prozirne točkice', ispričao je Andrijan kako izgleda testiranje na alegiju. Nakon što je prošlo 15 minuta, doznao je da ima alergiju. 'Već kašlje skoro tri mjeseca, svrbi ga nos i onda smo došli vidjeti što je', rekla je Danijela, Andrijanova majka. Uz potrebne lijekove, nadzirat će alergiju, koju je otkrio na vrijeme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasno za uništavanje NAJGORE TEK DOLAZI Problem s kojim se bori svaki 10. Hrvat Slika nije dostupna Nema šale Evo kada uništavati ambroziju i izbjeći kazne!

>> Osijek: Kaznama protiv ambrozije

Karakteristična je alergija na ambroziju

Iz godine u godinu, sve je više oboljelih od raznih alergena. Za ovo razdoblje karakteristična je alergija na ambroziju. Nalazi se posvuda - uz cestu, obale potoka i rijeka, pa čak i u kukuruzu, šećernoj repi ili krumpiru. Osobe koje su alergične na ovaj vrlo otporan korov trebale bi izbjegavati izlazak iz kuće od 5 do 10 sati ujutro. Na to najviše trebaju pripaziti djeca. 'Nakon boravka na otvorenom da, recimo, djetetu operu kosu, da redovito se ispire nosić, da se provode određene preventivne mjere da bi se smanjilo izlaganje visokim koncentracijama alergena', rekla je Mirjana Turkalj, pedagog alergolog. Simptomi su bliski prehladi - pojačane sekrecije iz nosa, kihanje, svrbež nosa, kašljanje ili kašljucanje, a to se obično ne prepozna ako ne traje dugo. No Adrian je, na sreću, simptome prepoznao na vrijeme, pa bi se u idućih nekoliko godina u potpunosti mogao izliječiti. I on i Jakov neko će vrijeme biti na oprezu, za razliku od svojih vršnjaka. No, to je vrlo mala cijena u usporedbi s tim da su mogli puno više izgubiti.

Imate li problema s alergijama?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene