Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada će uskoro podnijeti zahtjev Haaškom sudu da odgovori ispunjava li Hrvatska svoje obveze vezane uz dostavu traženih dokumenata, najavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu sazvanoj nakon medijskih napisa da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio general Ante Gotovina, optužen u Haagu za zločine počinjene u Oluji.


Kao ni potpredsjednica vlade Jadranka Kosor, Šimonović nije želio komentirati te tvrdnje, ali ni sadržaj tajnog izvješća Ministarstva pravosuđa koje su mediji naveli kao izvor spornih navoda. Ustvrdio je tek da u tajnom izvješću, koje je na 527 stranica 29. travnja ove godine poslano Haaškom sudu, ne stoji citat koji su mediji naveli kao dio izvješća, a po kojem je general Gotovina 2000. i 2001. u vrijeme kad je bio glavni inspektor HV-a otuđio dio dokumentacije. Ministrica Kosor kazala je da su u izvješću navedena otkrića tzv. administrativne istrage u vezi s traženim dokumentima.

Vezani članci Slika nije dostupna Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim Slika nije dostupna Vlada, tužiteljstvo i obrana prihvatili Orijev prijedlog

‘Utvrđeno je da je dio dokumenata pronađen i dostavljen Haagu, da dio nikada nije postojao dok dio ne možemo pronaći, odnosno da imamo saznanja da su uništeni’, kazala je Kosor. Ponovila je da vlada nema nikakvih razloga bilo što opstruirati ili tajiti te da je zainteresirana za sve dokumente ‘koji su u konačnici vlasništvo Republike Hrvatske’. Kometirajući navodno nezadovoljstvo glavnog tužitelja Haaškog suda Sergea Brammertza činjenicom da nije dostavljeno sve što je tražio, ali i prijetnje iz Europe blokiranjem pregovora u poglavlju pravosuđa i ljudskih prava, Šimonović je kazao da Hrvatska ne smije biti ničiji talac u vezi s pristupom Europskoj uniji.‘Niti jedna osoba koja je otuđila dokumente, ali niti tužitelj Brammertz od Hrvatske ne smije raditi taoca, pa ćemo stoga od haaškog raspravnog vijeća tražiti odluku ispunjava li Hrvatska svoje obaveze prema sudu’, kazao je Šimonović.

>> Haaško tužiteljstvo ne želi komentirati izvješća o topničkim dnevnicima

>> 'Topnički dnevnici nisu smjeli doći u krive ruke'

Dodao je da je tužiteljevo nezadovoljstvo razumljivo ‘u skladu s njegovom ulogom’, ali da to ne odgovora onome što od Hrvatske traži raspravno vijeće Suda. Ukoliko neke od traženih dokumenata ne možemo dostaviti iz bilo kojeg razloga raspravno vijeće od Hrvatske traži rekonstrukciju lanca posjedovanja te obrazloženje što se s njima dogodilo, kazao je Šimonović. Kao i ministrica Kosor ponovio je više puta izrečen stav da Hrvatska poštuje svoje obveze prema Haaškom sudu.