Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio dnevnika otuđio Gotovina?

Haaško tužiteljstvo ne želi komentirati izvješća o topničkim dnevnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Haaškog suda nije željelo komentirati navode hrvatskih medija da je dio topničkih dnevnika iz Oluje svojedobno otuđio Ante Gotovina, a da je dio spaljen te da se te informacije nalaze u izvješću hrvatskog Ministarstva pravosuđa ICTY-u.

‘Tužiteljstvo ne želi komentirati te navode’, izjavila je u Den Haagu glasnogovornica tužiteljstva Olga Kavran. Jutarnji list objavio je da u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa RH piše da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a, a tijekom 2000. i 2001. pomagali su mu i Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a, danas član njegove obrane, te bivši djelatnici MORH-a, Jurica Šare i Marijan Kretić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je pobjeda Hrvatske' 'Vjerujem da će Gotovina uskoro biti slobodan' Slika nije dostupna Zbog topničkih dnevnika Obrana generala Gotovine prijavila UN-ove promatrače

Kavran je potvrdila da je prije nekoliko tjedana tužiteljstvo dobilo izvješće hrvatske vlade o administrativnoj istrazi o tzv. topničkim dnevnicima te da je to bila tema nedavnih razgovora ministra pravosuđa Ivana Šimonovića i glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza u Zagrebu. ‘Teme razgovora bili su preostali dokumenti koje tužiteljstvo traži od Hrvatske’, rekla je Kavran ne navodeći pojedinosti razgovora.

>> 'Topnički dnevnici nisu smjeli doći u krive ruke'

Također nije željela otkriti sadržaj redovitoga polugodišnjega izvješća koje će Brammertz 4. lipnja podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a. Haaško tužiteljstvo od Hrvatske zahtijeva više od sto dokumenata vezanih uz predmet ‘Gotovina, Čermak i Markač’ za koje je uvjereno da su nastali u vrijeme Oluje, dok Hrvatska smatra da se radi o ukupno 23 dokumenta. Nekoliko zemalja članica EU tijekom ožujka izrazilo je rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave dokumenata u slučaju ‘Gotovina, Markač i Čermak’. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene