Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizručenje kapetana Dragana

Šimonović: 'Hrvatska nije zakazala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije zakasnila u slučaju kapetana Dragana, uvjerava ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

I dok se javnost i dalje pita zašto su dokumenti s obrazloženjem žalbe poslani tek u četvrtak kasno navečer, ministar tvrdi da zna da su pogriješili - podnio bi ostavku. Otkako su objavljene snimke nasmiješenog kapetana Dragana koji izlazi na slobodu zgražavanje javnosti ne prestaje. Ministar tvrdi da Hrvatska nije zakasnila. Dokumenti za žalbu poslani su noć prije istjecanja roka. 'Prije početka radnog vremena državnog odvjetništva Australije dokumenti su stigli po trima linijama', kaže Šimonović. Zašto ih australsko državno odvjetništvo nije upotrijebilo, ne zna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel Srbima Dragana Vasiljkovića Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi Slika nije dostupna Postoji opasnost od bijega Šimonović: Ipak očekujem izručenje kapetana Dragana

>> Kapetan Dragan: Hrvatska je dobila šamar!

'Međutim imamo informaciju da je odlučilo žaliti se na odluku o neizručenju', kaže Šimonović. Da ovakav obrat nitko nije očekivao, najbolje govore potezi. Interesna radna skupina osnovala se prije tri dana, iako je kapetan Dragan već tri i pol godine u zatvoru. No, ministar kaže bili smo spremni. 'Mi smo i mogli tako brzo djelovati upravo zato, jer je dokumentacija bila pripremljena. Upravo zato se samo u jedan dan, kad se vidjelo što je odluka suda moglo prikupiti što je bilo potrebno i poslati. Ali ako me pitate jesam li zadovoljan, naravno da nisam zadovoljan ni sa kim dok Vasiljković ne bude izručen', kaže Šimonović.

Hoće li nova municija slomiti australsku teoriju vidjet ćemo za desetak dana

No na pitanje hoće li dati ostavku ako se utvrdi da je Hrvatska ipak negdje pogriješila, Šimonović je odgovrio: 'Da se u bilo kojem pogledu smatra da ministarstvo pravosuđa loše funkcionira i da ne napreduje, jasno da više ne bi imao što tražiti.' Hrvatskoj sada preostaje čekanje odgovora na žalbu na neizručenje. U suprotnom. 'Mi ćemo učiniti apsolutno sve što možemo da omogućimo da se održi suđenje Vasiljkoviću u Australiji u tom slučaju. Ali, naravno još uvijek ćemo učiniti sve što je moguće da mu se sudi u Hrvatskoj', kaže Šimonović. A to neće biti lako, jer, osim službenog australskog objašnjenja da mu se neće pravedno suditi postoji još nešto neobjavljeno.

'Radi se o tome da je u izvješćima organizacije za europsku sigurnosti iz 2006. se govori da hrvatski sudovi uzimaju prilikom suđenja za ratni zločin kao olakotnu okolnost sudjelovanje u hrvatskoj vojsci iz čega sud izvodi zaključak da su ti sudovi pristrani', kaže ministar. Hrvatska već priprema dokumente koji pokazuju da su se takvi slučajevi dogodili u individualnim situacijama. Hoće li nova municija slomiti australsku teoriju - vidjet ćemo za desetak dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene