Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogatija hrvatska kulturna ponuda

Šibenski spomenik kulture u novom ruhu: Tvrđava sv. Mihovila postaje pozornica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrđava je nakad bila ključna u obrani Šibenika, a od večeras dobiva važnu ulogu u hrvatskoj kulturnoj ponudi.

U Šibeniku se večeras otvara tvrđava sv. Mihovila, obnovljeni spomenik kulture star nekoliko stoljeća, za čiju je obnovu Europska unija izdvojila 7,5 milijuna kuna. Ondje je izgrađena i jedna od najluksuznijih ljetnih pozornica na Jadranu.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

Na tvrđavi sv. Mihovila čut će se i prvi taktovi. Riječ je o zaista jedinstvenom prostoru koji se nalazi na 60 metara iznad mora. Tu je gledalište s 1.100 mjesta, s njega se vidi ne samo pozornica nego i cijeli šibenski kanal i otoci.

Croatian Travel Festival okuplja zaljubljenike u putovanja u Šibeniku

Tvrđava je nakad bila ključna u obrani Šibenika, a od večeras dobiva važnu ulogu u hrvatskoj kulturnoj ponudi. Gledalište s pogledom na pozornicu i morsko plavetnilo, a sve to kao kruna nad starom šibenskom jezgrom, za veliko otvorenje i velike pripreme.

'Čiste se tribine od jutra, jučer smo cijeli dan čistili do 10 navečer', rekla je Patricija koja sudjeluje u pripremama za ovaj veliki događaj.

Ovo je nešto, stvarno ne znam što bih rekao, predivno. Baš je predivno, ambijent, more, super su složili to ljudi', rekao je Davor Smotelić, ton majstor.

A gradilo se dvije godine. Još prije par mjeseci ovdje su ''svirali'' građevinski strojevi, dok sada sviraju instrumenti.

Da će obnova ići u pravom smjeru, prepoznala je i EU. 'Financirana je dijelom europskim novcem, u iznosu otprilike od 7,5 milijuna kuna', kazao je Matija Bumbak, pročelnik UO za gospodarstvo grada Šibenika.

Spot za pjesmu Pharella Williamsa 'Happy' snimat će se i u Šibeniku

Uz ljetnu pozornicu je i gledalište. Moći će se i u utrobu tvrđave.

'Ovdje se po prvi put nakon revitalizacije, nakon dugi niz godina i desetljeća vidljivi i podrumski prostori unutar tvrđave. To su četiri prostora, jedan ulazni i dvije cisterne iz 15. stoljeća', rekla je Gorana Barišić Bačelić iz odjela za upravljanje fortifikacijskim objektima.

O novoj atrakciji bruje i turisti ali i Šibenčani.

'Normalno da mi je drago, mislim da je to trebalo i ranije napraviti', rekao je Zvonimir.

'Šibenik je sam po sebi lip, pa jedna lipota više', dodala je Hedi, a Mirjana oduševljenje nije mogla sakriti. 'Svi smo oduševljeni sa takvim nekakvim projektima i mogućnosti i gradu', rekla je.

Jer stara šibenska ljepotica dobila je novi sjaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene