Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak kako se u županijama koje je dosad obišla pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi.

Galerija


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Šibeniku prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za izgradnju posjetiteljskog centra, rekla kako se u županijama koje je dosad obišla pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi te je ministru državne imovine Goranu Mariću zahvalila što je konačno pokrenuto pitanje raspolaganja vojnom imovinom.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatska Bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV o ulozi svoga supruga u aferi Janaf: "On je jako društven, voli se družiti..." Predsjednica izmjestila Ured u Viroviticu (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Kirin oduševljen dolaskom Predsjednice u Viroviticu: ''To je prvi put da dolazi, nadam se da nije ni prvi ni zadnji put''

"Zahvaljujem ministru Mariću što smo uspjeli dogovoriti ovo potpisivanje u vrijeme izmještanja ureda u Šibensko-kninsku županiju. Moram istaknuti da obišavši petnaest županija, dva najveća problema koja bi se iskristalizirala na terenu su demografija i pitanje raspolaganja državnom imovinom i njeno propadanje, te zadržavanje i zaustavljanje raznih razvojnih projekata. Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo to pitanje, ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj. Utvrdili smo kako je to jedna od ključnih okosnica u razvojnim projektima, ali i u ulaganjima u Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su se konačno počeli rješavati projekti koji stoje godinama,“ istaknula je predsjednica Republile.

Dodjela bivše vojne nekretnine u Uvali Minerska Šibensko-kninskoj županiji uvjet je za izgradnju posjetiteljskog centra, koji je zamišljen kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole koja je pod UNESCO-ovom zaštitom. Riječ je o drugoj fazi projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante u Šibeniku predstavljenog 2010. godine.

Župan o velikoj prekretnici u turističkoj povijesti Šibenika

Župan Goran Pauk istaknuo je da je otvaranje šetnice u Kanalu svetog Ante jedna od najvećih prekretnica u turističkoj povijesti Šibenika i jedan od prvih uspješno realiziranih europskih projekata. „Ministar Marić prepoznao je našu dugogodišnju inicijativu, da ne kažem borbu, i učinio da ovaj iznimno vrijedni prostor ustupi na upravljanje građanima Šibenika i Županije. Dobivanjem prostora Minerske na upravljanje riješeni su svi imovinskopravni uvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije u Kanalu sv. Ante," rekao je.

Projekt Minerska ključan je za uspješno upravljanje tvrđavom sv. Nikole prema standardima UNESCO-a, a Minerska kao središte buffer zone i posjetiteljski centar za prezentaciju prirodne i kulturne baštine postaje pristupni centar čitavog područja sa svim popratnim sadržajima, istaknuo je župan Goran Pauk. Dodao je da ove godine slijedi potpisivanje ugovora iz europskih fondova za projekt uređenja posjetiteljskog centra vrijednog 26 milijuna kuna, čime će, rekao je, Uvala Minerska postati dnevni boravak Šibenčana i bitan faktor u kreiranju turističke ponude.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako se prostor bivše vojarne u uvali Minerska na ovaj način vraća Šibenčanima i ocijenio da će projekti u Minerskoj i na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) izmijeniti lice Šibenika.

"Dijelim zadovoljstvo za županom što sam danas imao prigodu potpisati ugovor u nazočnosti Predsjednice. Ima li ljepše poruke od toga da jedan prostor koji je služio povijesno upitnoj instituciji kakva je JNA stavljamo na raspolaganje narodu. Koji je paradoks da nešto što je izazivalo nelagodu i neugodnost danas postaje mjesto afirmacije. Zamislite, vojni hangari bili su skladište straha, a danas postaju posjetiteljski centar Kanala sv Ante. Želim da se svi priviknu na taj šok i buduću stvarnost. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da toga i dođe", kazao je ministar Goran Marić, koji se danas sastao i sa svim gradonačelnicima i načelnicima na području Županije.

Predsjednica jee u sklopu trećeg dana boravka u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je privremeno premjestila Ured, posjetila otoke šibenskog arhipelaga Žirje, Prvić i Murter i sastati se s ribarima u Tribunju.

U Dnevniku Nove TV s Murtera se uživo javio reporter Šime Vičević.

"Predsjednica nije imenovala tko je zakazao u dolascima na otoke, ali činjenica je da se zakoni donose u Zagrebu, a otočani se žale da se njihove želje slabo slušaju. Predsjednica prema svojim ovlastima ne može ni donositi, ni mijenjati zakone. Za to su odgovorni Vlada i saborski zastupnici. A otočanima je dosta praznih izraza poput "trebalo bi" i "moglo bi se". Otocima treba brz i vrlo promišljen plan kako bi im se poboljšali uvjeti života. Inače, posjetom Murteru Predsjednica je završila posjet Šibensko-kninskoj županij, ali već za nekoliko dana ovdje stiže naš "Dnevnik na otocima" koji će donijeti širu priču o životu i mogućnostima na otocima", izvijestio je Vičević. (Hina/Š.V.)