Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od prvog rujna kreće nova mjera politike zapošljavanja - stalni sezonci u poljoprivredi primat će plaću i kad ne rade.


Predviđeno je da će nakon prestanka rada u sezoni država prva tri mjeseca isplaćivati radniku minimalnu plaću, a preostala tri mjeseca polovinu minimalne plaće. Na virovitičkom polju, duhan bere desetak sezonaca. 'Teško je raditi kao sezonac u nekim dijelovima poljoprivrede', rekao je jedan radnik.

>> Evo koja su zanimanja u Hrvatskoj tražena

Vezani članci Rebeca, radnica iz Španjolske (Foto: Dnevnik.hr) Vjerovali ili ne, radnike uvozimo i iz zapadne Europe: "Jako sam sretna, svi su dobri prema meni. Možda ću se vratiti" Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šef Gospodarske komore: ''Moramo povećavati plaće. Radnici danas idu za višim standardom"

Iako privremena, plaća im svima dobro dođe. 'Tijekom godine radim u sezoni duhana, obrade, poljoprivredi, kompletne obrade, jer drugog posla za nas mlade u Hrvatskoj nema', rekao je Zvjezdan Turk, berač duhana.

Rješenje za njih, ali i ostale berače jabuka, grožđa, šljiva dolazi od 1. rujna. Kao stalni sezonci plaću će moći dobivati i kada ne rade. Nakon turizma, ta vladina mjera za nekoliko dana proširit će se i na poljoprivredu. Po završetku sezone, radnik će od Zavoda za zapošljavanje prva tri mjeseca dobivati minimalnu plaću od 2.984,78 kuna, a za preostalo razdoblje polovicu minimalca od 1.492,39 kune.

Radniku će biti plaćeno i produženo osiguranje, u čijem plaćanju, uz državu, sudjeluje i poslodavac. A radnik kod njega mora raditi barem tri sezone. Radnici koji svake sezone neće strepiti za posao i poslodavci koji će imati provjerenu radnu snagu - zimski dani i u poljoprivredi bi trebali biti lakši.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook