Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Selotejp': Optuženi tvrdi da je policiji dao lažno priznanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Dragić, optuženik u slučaju "selotejp" koji je prema ranijem priznanju uvrštenom u optužnicu pucao u jedinog preživjelog svjedoka likvidacija osječkih Srba na Dravi, izjavio je iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu da je policija njegov iskaz izvukla ucjenom.

Dragić tvrdi da ga je zbog ranijeg događaja zbog kojega je mogao teško kazneno odgovarati ucjenjivao njegov rođak, policajac Vjekoslav Tapšanji. Za iskaz na štetu Branimira Glavaša i ostalih pripadnika Samostalne uskočke satnije (SUS) ponudili su mu, tvrdi, manju kaznu ili status zaštićenog svjedoka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeni postupak Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega" Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Slučajevi selotejp i garaža Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili"

Iako je kazao da o sadašnjim suosumnjičenicima ne zna ništa te da SUS smatra "kremom" Hrvatske vojske policajci su inzistirali da svjedoči tvrdeći da su svi pripadnici te postrojbe zločinci koje treba privesti licu pravde.

"Pokazali su mi veliki metalni ormar i rekli da su u njemu svi podaci o SUS-u i ljudima uključenima u odvođenja i mučenja civila", prisjetio se Dragić, rekavši kako je na davanje izmišljenog iskaza pristao zbog straha od posljedica svog ranijeg slučaja. No, niti jednom tijekom višesatnog iskaza Dragić nije naveo o kojem je ranijem zločinu riječ.

Kazao je da su mu prije davanja službenog iskaza policajci detaljno napisali što će i kako ispričati. Upozorili su ga da se za njegova rođaka Tapšanjija ne smije saznati, jer ga je, zbog straha za obitelj, sa slučaja osobno maknuo načelnik osječke policije Vladimir Faber.

Nakon sastavljanja službenog iskaza policajci su Dragića obavijestili da je osumnjičen, a ponudili su mu i odvjetnika kojemu je potpisao punomoć.

U iskazu kasnije uvrštenom u optužnicu slučaja "selotejp" Dragić je detaljno prepričao da je sudjelovao u odvođenju osječkog Srbina Radoslava Ratkovića i na obali Drave pucao u njega, iako ga ustvari "nije želio ubiti". Iako pogođen s dva metka, Ratković je preživio i postao jedan od krunskih svjedoka.

Suprotno iskazu za koji tvrdi da je lažan, Dragić je danas kazao da je u vojsci bio tek kraće vrijeme, jer je krajem 1991. vratio oružje i streljivo.

U višesatnom iskazu niti jednom nije spomenuo prvooptuženog Branimira Glavaša koji unatoč višemjesečnom štrajku glađu i dalje nazoči suđenju.

Prije Dragića i optužena Gordana Getoš Magdić izjavila je na sudu da je njezin iskaz u policiji iznuđen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene