Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponude seksualne naravi

Ucjene seksom već duže alarmantnih razmjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je na fakultetima ovako znalo se prije tri godine.

Akademska zajednica kasni s borbom protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetima. Da je stanje alarmantno, znalo se i tri godine prije objavljivanja šokantnih snimki tijekom suđenja u slučaju Indeks 3.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Slika nije dostupna U dva navrata 'Polagala' ispite krivotvorenjem pečata

'Sljedeći put na ispit dođi u većem dekolteu', rečenica je koju studentice u Hrvatskoj nerijetko čuju. Pokazuje to i tri godine staro istraživanje, u kojem seksualnu ucjenu za ocjenu, stipendiju ili novačko mjesto priznaje deset studenata. 'S tim da bi ja rekla da je deset slučajeva navedeno od preko 700 anketiranih apsolutno veliki broj. To nije mali broj, pa vidite koliko je uznemiravanje javnosti zbog jednog slučaja', rekla je Gordana Lukač, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Tek nakon skandaloznih snimki na suđenju u slučaju Indeks 3, ministarstvo oštro osuđuje seksualno uznemiravanje, a Sveučilište saziva povjerenstvo koje bi radilo na zaštiti studenata. 'I vrlo je problematično i pokazuje nedostatak primijenjene demokracije i demokratskih principa i procedura, ako se ne djeluje neovisno od ovakvih afera. I to je ono što pokazuje kakvo je stanje na sveučilištu', rekla je Sandra Prlenda iz Centra za ženske studije.

>> Seks za prolaznu ocjenu na fakultetu najstrože zabranjen

Profesorski poziv na sastanak, kavu, večeru doživjelo je 59 studenata, ponude seksualne naravi njih 70, a neželjene dodire i geste čak 118. Mali broj njih uopće zna da se trebaju požaliti uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 'Fakulteti i sveučilišta još nisu napravili dovoljno, nisu donijeli jasne i sveobuhvatne politike prema seksualnom uznemiravanju. I druga važna stvar je da te preporuke učine dostupnima i poznatima svim studentima i zaposlenicima sveučilišta', dodaje Prlenda. A što su sveučilišta konkretno napravila po pitanju suzbijanja spolnog uznemiravanja, Pravobraniteljica će i provjeriti.

Jeste li ikada dobili amoralnu seksualnu ponudu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene