Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vodstvo HDZ-a ništa nije znao'

'Sanader je sve radio u paralelnom sustavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ako se dokaže da je Sanader uzimao novac, onda je to bilo za osobni interes', rekao je u Dnevniku Nove TV potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Kako komentirate uhićenje Ive Sanadera u Austriji?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protuudar HDZ-a Šeks: Sanader je izveo nepodoban pokušaj puča Slika nije dostupna Ravnatelj s najkraćim mandatom Faber: Bilo je pritisaka, ali prljavi veš ostaje u kući

Za mene je to oživotvorenje pravne države i vladavine prava.

Kako komentirate njegov pokušaj da pobjegne iz države? Mislite li da se zaista mogao negdje sakriti?

Čovjek kada se nađe u takvoj situaciji često čini poteze koji su s racionalnog gledišta nerazumljivi, sigurno je jedna od motivacija strah, a osim toga ima bezbroj razloga zašto bi izabrao bijeg. no ne vjerujem da bi se u današnje vrijeme negdje mogao zapravo skloniti. No čovjek se u takvim situacijama hvata za slamku.

Postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji. Kako to komentirate?

Sanader se često u zadnje vrijeme obraćao čelnicima različitih stranaka po Europi tvrdeći da ga politički progoni HDZ. To nije istina, ali on je na takav način želio pred pojedinim Vladama i kod tih čelnika stranaka stvoriti dojam se zaista radi o političkom progonu koji protiv njega vodi HDZ. Ipak ne vjerujem da bi Austrija ili bilo koja druga zemlja pristala ua današnjim uvjetima, s njegovim političkim teretom ponuditi azil Sanaderu.

>> Nije se sam predao, a planirao je put u Ameriku

>> FOTO i VIDEO: Mirjana Sanader smijući se rekla: Idem u grad

Govori se proteklih dana o velikim novčanim iznosima koje su navodno preko Fimi medije zajedno izvlačili Sanader i Barišić. Je li moguće da nitko u vrhu stranke za to nije znao?

Vrh i vodstvo HDZ-a nije imalo nikakvih indicija niti bilo kakvih sumnji da se obavljaju takve transakcije. To je on radio u jednom posebnom paralelnom sustavu, skriven od očiju svih ostalih iz stranke. Radio je to u četiri oka, bez telefonskih razgovora i daleko od svih nas i vjerujem da će se to sve i dokazati.

Da ste vi znali za takve njegove poteze,  što bi napravili, biste li ga prijavili?

Mislim da bi ga ja, a vjerujem i bilo tko iz vrha HDZ-a, osujetio i to presjekao. Mi ne želimo na sebi nositi teret kolektivne odgovornosti, Sanader želi svaliti svoj teret krivnje na cijeli HDZ i pokušava kolektiviziranjem krivnje sve svaliti na stranku. Vjerujem da mu to neće uspjeti i mislim da će na kraju, ako je to sve istina, na kraju odgovarati on. Jer on je taj kojeg su prokazali oni koji su sada u istražnom zatvoru i zbog kojih će i on sada tamo završiti.

Znači želite reći da ga nije prokazao nitko iz aktualnog vodstva stranke, već da su ga prokazali njegovi prijatelji?

Niti smo ga ja, niti predsjednica stranke, niti bilo tko od vodstva HDZ-a prokazali. Niti smo imali bilo kakvih saznanja o takom načina isisavanja novca, na način kako je to opisano u zahtjevu DORH-a. Nitko od nas nema nikakvih saznanja o tome. 

Što ako se pokaže da je dio tog novca završavao na računima stranke, te da su se iz toga jednim dijelom financirale kampanje?

Materijalno financijsko poslovanje o kojem je računa vodilo predsjedništvo stranke bilo je potpuno transparentno. Sve ovo drugo bila je tamna strana mjeseca. Ništa nije moglo otići u HDZ, a ako bi se utvrdilo da je dio novca iz javnih poduzeća preko Fimi medie došao u ruke Ive Sanadera, ako se to utvrdi i dokaže da je uzimao taj novac tada će se sigurno utvrditi da je to uzimao za svoje osobne potrebe. Nikada to nije došlo do stranke. Sadašnje vodstvo HDZ-a je potpuno čisto i to će se i utvrditi.

Je li se moglo na neki način spriječiti njegov bijeg iz zemlje, je li mu se moglo iz mjera predostrožnosti uzeti putovnicu?

Ne jer su Hrvatski Sabor, Vlada i MUP postupali strogo u skladu sa svojim zakonskim obvezama, nisu pogriješili ni za jedan milimetar, nije bilo nikakve pogreške. Kada je u pitanju oduzimanje putovnice to je bila stvar procjene, koja se možda mogla napraviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene