Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen na autocesti, noć proveo pritvoru

VIDEO: Snimka privođenja Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader je odveden u pritvor, rekao je glasnogovornik saveznog ureda za kriminal. Priveden je u istražni zatvor u Salzburgu.

Dodao je kako će vlasti u Salzburgu morati odlučiti što će se s njim dalje događati, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši premijer potpisao punomoć odvjetniku Goran Suić službeno preuzeo obranu, kaže da je Sanader odlično Slika nije dostupna VIDEO: Sanader dobiva bolju hranu? Uprava se pobrinula za odgovarajućeg cimera, 'dobro se razumiju'

Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak  je izjavio za javnu televiziju kako bi Sanader negdje u jutarnjim satima mogao biti izveden pred istražnog suca u Salzburgu, koji će mu odrediti predekstradicioni pritvor i nakon uvida u predmet zatražiti očitovanje - želi li ili ne želi biti izručen po zahtjevu hrvatskih vlasti.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen je u 15:43 u Austriji na autocesti kod mjesta Ebena in Pongaua, a uhićenje je, po izjavi policijskih dužnosnika, proteklo 'bez problema'. U automobilu je s Ivom Sanaderom bio i njegov brat, rekla je glasnogovornica odvjetništva u Salzburgu Barbara Fechtinger i dodala da Sanaderov brat nije uhićen.

Uhićenje je provedeno na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koje je u ime Hrvatske proslijedilo državno odvjetništvo u Innsbrucku, pojasnila je glasnogovornica.

Alexander Marakovits, glasnogovornik austrijskog Ureda federalne kriminalističke policije, potvrdio je za Dnevnik.hr da je Ivo Sanader uhićen u 15:43 na autocesti Tauern. Radi se inače o autocesti koja, među ostalim pravcima, vodi i prema Hrvatskoj, preko Ljubljane. Prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, planirao je put u Ameriku preko Munchena.

Američki veleposlanik James Foley za Novu TV je izjavio kako ne može potvrditi informacije prema kojima je Ivi Sanaderu suspendirana viza za SAD, kako navode neki mediji, ali potvrdio je da su hrvatske vlasti zatražile svu moguću pomoć od američke ambasade. Rekao je Sanader da je 'SAD od jučer blisko surađivao s hrvatskom policijom'. Istaknuo je također kako je važno 'podupirati pravdu u Hrvatskoj'.

'Mislim da je Hrvatska uspjela sama ostvariti rezultate, ali normalno je da surađuje s policijama u mnogim državama kako bi bivšeg premijera privela pravdi', izjavio je Foley.

 >> Proces Sanaderovog izručenja može potrajati i nekoliko godinama

>> Karamarko: Policija nije pogriješila, blokirao nas je imunitet

Marakovits je također rekao kako se Sanader nije sam predao već je uhićen. Bivši hrvatski premijer je nakon uhićenja prepraćen u istražni sud u Salzburgu i nadležne pravosudne vlasti će odlučiti što će biti s njim u sljedećim danima ili tjednima, izjavio je Markovits.

Borovec potvrdio kako je Sanader uhićen

Da je Sanader uhićen u Austriji potvrdio je za Dnevnik.hr Krunoslav Borovec. 'Hrvatska policija zaprimila je telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, dr.sc. Ivo Sanader uhićen danas u salzburškoj regiji. Očekujemo, sukladno uobičajenoj proceduri, i pismenu obavijest koju ćemo dostaviti nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja', pisalo je u priopćenju Krunoslava Borovca.

Kako doznajemo, Sanader bi trebao biti smješten u zatvor u Innsbrucku i stavljen pod nadležnost lokalnog tužitelja jer ima boravište u Tirolu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene