Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks najavio kupnju jednog i najam dva kanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks najavio je u Valpovu kako se obavljaju pripreme da se za iduću godinu kupi jedan kanader te iznajme još dva takva protupožarna zrakoplova.

Šeks je danas u Valpovu, u nazočnosti državnih i lokalnih dužnosnika, otvorio novi Vatrogasni dom tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, vrijedan oko 3 milijuna kuna, čime je obilježena 120. obljetnica njegova djelovanja.

Pročitajte i ovo Kanader nesreća u Grčkoj VIDEO Kanader gasio požar, srušio se i eksplodirao: Oba pilota poginula kanader Dvije posade Hrvatska u pomoć poslala kanader: Gasit će požare u Grčkoj

Istaknušvi kako se ova obljetnica obilježava u vrijeme tragedije hrvatskih vatrogasaca na Kornatima, što trebaju ispitati nadležna državna tijela, predsjednik Sabora je kazao kako svi pritisci na vatrogasni sustav neće pridonijeti utvrđivanju istine već, kako drži, imaju za cilj demoralizirati dobrovoljni vatrogasni sustav

Špekulacije oko mogućeg rasformiranja ili smanjivanja dobrovoljnog vatrogastva Šeks je ocijenio "naklapanjima", kazavši kako se sustav dobrovoljnog vatrogastva neće narušavati, već će država uložiti dodatne snage kako bi ono ojačalo i ostalo temelj sustava zaštite ljudi i imovine u požarima i drugim nepogodama.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin ocijenio je da Hrvatska ima stogodišnju tradiciju dobrovoljnog vatrogastva, a izjave pojedinaca koji najavljuju njegovo ukidanje ocijenio je "nebuloznim podmetanjima".

Zamoljen da komentira činjenicu da su, u vrijeme stradavanja
vatrogasaca na Kornatima, dva kanadera bila na remontu, a jedan u Grčkoj, Šeks je u izjavi novinarima odbacio nagađanja da je ova tragedija povezana s izostankom tih zrakoplova, kazavši kako je jedan kanader gasio požar na Kornatima, ali je premješten na gašenje drugog požara.

"Druga je stvar zašto kanader nije nastavio tamo gasiti požar, i
zašto ga je netko prelocirao na gašanje drugog požara", rekao je najavivši da će se za iduću godinu iznajmiti najamanje dva kanadera, a radi se na tome da se kupi još jedan kanader.

Ministar Kirin rekao je novinarima kako je jedan kanader upućen kao pomoć grčkim vatrogascima, jer u tom trenutku u Hrvatskoj nije bilo ozbiljnih požara.

"Dovođenje u vezu slanja kanadera u Grčku s tragedijom na Kornatu je bespredmentno. To su izjave onih koji ne razumiju vatrogasni sustav, koji funkcionira, kao i sustav Državne uprave za zaštitu i spašavanja", kazao je ministar Kirin izrazivši žaljenje spoznajom da pojedinci, na temelju ove tragedije, pokušavaju prikupljati političke poene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene