Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKIPA NOVE TV NA TERENU

Kako policija pronalazi krijumčare ljudima? "S obzirom na dronove, mobilne i stacionarne sustave za nadzor te niz kamera, oni sve teže mogu prijeći državnu granicu"

Kako policija pronalazi krijumčare ljudima? Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio se s granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Hrvatska policija uistinu ima zadnji krik tehnologije. Od velike su im pomoći dronovi, koji su sudjelovali u posljednjih nekoliko većih akcija hvatanja migranata, ali i krijumčara", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je na granici s Bosnom i Hercegovinom u utorak razgovarao s policajcem, dron-operaterom, koji mu je kazao da je taj način rada s kamerama izuzetno dobar za graničnu policiju, kao i sve druge grane policije. Ima dobar domet, kazao je. 

Kamera drona pokazuje osobe koje su detektirane uz samu graničnu crtu, a onda se upozore sve ophodnje na terenu. Postoje i kamere prilagođene noćnom snimanju.

Mikić je na terenu razgovarao i s voditeljem Službe za granicu PU sisačko-moslavačke Anđelkom Vrđukom, koji je kazao da na tom području u posljednjih godinu dana bilježe pad nezakonitih migracija, ali s dolaskom toplijih dana očekuju i porast tog broja. Kad je riječ o krijumčarenju, Vrđuka je kazao kako su krijumčari često regrutirani iz redova samih migranata. 

Pročitajte i ovo Damir Butina Krijumčar bez vozačke Filmska potjera na D1, policija pucala u zrak: Nakon 20 minuta bježanja zabio se u dva policijska automobila

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVIJESTILA POLICIJA Migranti, državljani Konga, pokušali prijeći granicu kod rijeke Kupe, ali sve je završilo tragedijom

"S obzirom na svu tehnologiju, dronove, mobilne i stacionarne sustave za nadzor granice te niz drugih kamera, sve teže mogu preći državnu granicu, tako da u pravilu svi pokušaji krijumčarenja završavaju na graničnoj crti", kazao je Vrđuka. On je rekao da policija uvijek pretpostavlja da bi moglo biti krijumčarenja oružja i droge, ali i istaknuo je u posljednje tri godine pojačan nadzor državne granice, provodi se s puno više ljudi i tejničke opreme te na tom području nisu imali takvih slučajeva.

U prvih pet mjeseci ove godine hrvatska policija je zabilježila više od pet tisuća pokušaja ilegalnih ulazaka na teritorij Hrvatske.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene