Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmero radnika Salonita jutros u devet sati u prostorijama tvornice u Vranjicu počelo je štrajk glađu zbog nedavne odluke stečajnog suca Joze Ćalete kojom se radnicima daje otkaz i onemogućava im se nastavak sanacije i dekontaminacije kruga tvornice od azbesta, izvjestio je povjerenik Hrvatske udruge sindikata u Salonitu Marko Mikačić, koji također sudjeluje u štrajku.


Po Mikačićevim riječima, za štrajk glađu bilo se prijavilo još šest radnika Salonita, ali im to nije dozvoljeno zbog zdravstvenog stanja. 'Očekujemo da će se nakon povratka osamdesetak radnika Salonita, koji su otputovali na današnji završni prosvjed HUS-a u Zagrebu, dio njih također priključiti štrajku glađu', kazao je Mikačić.

Vezani članci Gladuši - 11 Trbuhom za kruhom: Gladuši se uvukli u neizlazne situacije jer nisu mogli odoljeti hrani Ilustracija Sramite se svi! Nije me briga ni za račune, ni za propise, ni za pravila... Djeca su ostala GLADNA

Štrajku glađu jutros se pridružio i regionalni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić. Nećemo odustati od štrajka dok se ne riješi stanje u Salonitu, ovoga puta idemo do kraja, najavio je Mikačić. HUS tvrdi da Trgovački sud u Splitu načinom na koji vodi stečajni postupak Salonita želi pogodovati bivšem vlasniku poduzeća Jozi Ćurkoviću, koji je sada u bijegu.

>> Radnici 'Salonita' počinju štrajk glađu

Ćurković je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u sarajevskoj zračnoj luci u svibnju 2008. godine, ali nije izručen hrvatskim sudbenim vlastima jer posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo. DORH je protiv Ćurkovića podnio optužnicu, a sumnjiči ga se za pronevjeru gotovo 100 miljuna kuna. (Hina)