Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog onemogućenog rada

Radnici 'Salonita' počinju štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetak radnika 'Salonita' iz Vranjica, u blizini Solina, sutra, 15. rujna, počet će štrajk glađu zato što im je nedavno stečajni upravitelj Jozo Ćaleta dao otkaz i onemogućio im daljnji rad na čišćenju i dekontaminaciji tvorničkoga kruga od azbesta, najavili su danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i regionalni povjerenik tog sindikata za Dalmaciju Jozo Marić.

Jozo Marić izjavio je kako će se, kao regionalni povjerenik HUS-a, osobno pridružiti štrajku glađu radnika 'Salonita'. 'Ustrajat ćemo u štrajku glađu i nećemo popustiti sve dok se ne ukine odluka stečajnog suca o tome da se ne produži ugovor o radu radnicima 'Salonita' koji su trebali sudjelovati u sanaciji i dekontaminaciji', rekao je Marić. Ozren Matijašević optužio je Trgovački sud u Splitu da 'stečajni postupak u 'Salonitu' vodi u korist Joze Ćurkovića', bivšeg vlasnika te tvornice koji je u bijegu u BiH.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na opskrbu hranom? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

Ćurković je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u svibnju 2008. godine u sarajevskoj zračnoj luci, ali budući da ima bosanskohercegovačko državljanstvo, nije izručen hrvatskim sudbenim vlastima. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podignulo je optužnicu protiv Ćurkovića, kojega sumnjiči da je 'Salonit' oštetio za gotovo 100 milijuna kuna. Matijašević je danas ustvrdio kako je paradoksalno da 'kriminalca Ćurkovića, koji je opljačkao 'Salonit', goni Mladen Bajić (glavni državni odvjetnik), a Trgovački sud u Splitu radi u njegovu (Ćurkovićevu) korist'.

>> Stečajnom upravitelju Salonita prijete ubojstvom

Podsjetio je kako je još prije šest mjeseci Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu poslan zahtjev da se stečajni postupak 'Salonita' oduzme Trgovačkom sudu u Splitu, ali dosad nije stigao odgovor. Matijašević je također zamjerio dijelu medija u Hrvatskoj da u izvješćima o prosvjedima koje HUS organizira diljem Hrvatske smanjuju broj nazočnih, pri čemu je istaknuo da je na prosvjedima u Osijeku, Puli i Rijeci bilo više nazočnih nego što je izvješćivano. 'Vlada je upregnula medije da nas napadaju', ustvrdio je Matijašević. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene