Dok se odrasli ne mogu dogovoriti što će, kako i na čemu učiti naša djeca, stanje u školama 'da nije žalosno, bilo bi smiješno'.


U našoj rubrici zemlja znanja pokazat ćemo vam kako učenici sve manje znaju osnove pravopisa. Prvi i četvrti razred - u istoj učionici područne planinske škole u Noršić selu. Na granici sa Slovenijom, u malenom selu kraj Bregane, u školu ide samo 13 učenika.

Vezani članci Srednja šklola Glina - 1 Kamo će 180 glinskih učenika na nastavu? ''Nadamo se da će se učiniti sve da djeca ne dočekaju zimu u kontejnerima'' Ispiti - ne smetaj Počinje škola, ali uz uvjete koje diktira epidemija: Provjerili smo što čeka oko pola milijuna učenika

15 kilometara udaljeno od Noršić sela nalazi se OŠ Milana Langa Bregana. U njoj ima 500-njak učenika. Gošća s ekipom Dnevnika Nove TV bila je Tea Žakula, koja predaje na fakultetu strojarstva i brodogradnje. Doktorirala je na američkom MIT-u, a u osnovnoškolske klupe Teu smo vratili na sat biologije.

'Ja bi želio bi učiti više o virusima da saznam kako mogu znati je li mi se nešto dogodilo, a da imam virus', rekao je učenik Luka.

'Ova količina informacija je nevjerojatna, ali ne znam koliko potiče ljude da žele saznati nešto više o toj tematici', kaže Tea.

'Ako je i previše pojmova u nekom sadržaju učitelj je taj koji važe što je bitno što je nebitno', objasnio je nastavnik biologije.

S mobitelima i internetom - gramatika i rukopis gube bitku. Najbolje se to vidi kada učenici internetsko dopisivanje ispišu na školskoj ploči. A iz povijesti - problemi zbog stotina datuma koji se uče napamet.

'Do današnjeg dana stalno novo učim, imala sam više od 100 predmeta u životu do sada, ali meni je povijest i dalje ostala kao najteži predmet', kazala je Tea.

'Moderna, secesija, impresionizam... mislim da dijete od 13 godina apsolutno nikako ne može niti zapamtiti, a kamo li ih razumjeti', rekla je Sanja Rapljenović, učiteljica povijesti i geografije.

Najteže je primijeniti matematičke formule u svakodnevnom životu. Po tome su hrvatski učenici na europskom dnu. Zato smo sedmašima zadali površinu poda kupaonice, površinu kade i dimenzije pločice. I postavili zadatak- koliko komada pločica treba da bi pokrili pod u vašoj kupaonici?

Zadatak nitko nije riješio. Učenje samo zbog ocjene, s malo razumijevanja - puno je posla i oko boljeg obrazovanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr