Na današnji je dan, prije sedam godina umro prvi predsjednik SDP-a, te hrvatski premijer u razdoblju od 2000. do 2003. godine, Ivica Račan.


Polaganjem vijenca i crvenih ruža te paljenjem svijeća na grobu Ivice Račana na Mirogoju SDP-ovci su se danas prisjetili sedme godišnjice smrti svog prvog predsjednika te hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003. godine.

Izaslanstvo SDP-a položilo cvijeće na Račanov grob

Vezani članci Predsjednik Milanović u New Yorku Milanović otkrio što bivša predsjednica radi u Americi te zašto se nije sastao s glavnim tajnikom UN-a: "Imao sam nešto produktivnije, tiče se regije..." Peđa Grbin SDP-ovi zastupnici jednoglasno zaključili: Nema izbacivanja isključenih članova iz Kluba. Šef stranke upozorio na problem

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom SDP-a i vlade Zoranom Milanovićem, u čijoj su pratnji bili potpredsjednici stranke Zlatko Komadina i Rajko Ostojić položili su vijenac, a potom su brojni ugledni članovi stranke na grob položili crvene ruže.

Prvom predsjedniku stranke tako su na njegovom grobu danas odali počast i Nenad Stazić, Dragica Zgrebec, Igor Dragovan, Peđa Grbin, Branko Grčić, Igor Rađenović, Arsen Bauk, Davor Bernardić, Ivo Jelušić, Marin Jurjević i brojni drugi.

Ivica Račan rođen je 24. veljače 1944. godine u Ebersbachu u Njemačkoj, a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu u Zagrebu 1970. Od 1972. do 1978. obnašao je dužnost člana Izvršnog komiteta CK SKH. Radio je kao direktor Političke škole SKJ "J. B. Tito" u Kumrovcu, a od 1986. do 1989. kao član Predsjedništva CK SKJ, zajedno sa slovenskim članovima, zagovarao je politički pluralizam.

Dodijeljene povelje Jadranki Kosor i posthumno Ivici Račanu

Nakon što je u prosincu 1989. izabran za predsjednika SKH najavio je prve, demokratske, višestranačke izbore u Hrvatskoj 1990. na kojima je izabran za zastupnika u Zastupnički dom u Saboru. Zaslužan je i za mirni prijenos vlasti na tada pobjednički HDZ. U Zastupnički je dom Sabora ponovno izabran 1992. te 1995. godine.

Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a osvaja većinu zastupničkih mjesta u saboru, a Ivica Račan postaje predsjednikom hrvatske vlade. Na izborima 2003. izabran je za zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru, a na SDP-ovoj konvenciji u svibnju 2004. ponovno je biran za predsjednika stranke. Krajem siječnja 2007., zbog bolesti se povlači iz političkog života, a 11. travnja daje ostavku na mjesto predsjednika stranke. Umro je 29. travnja 2007. u zagrebačkoj bolnici Rebro. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook