Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Glavnog odbora

SDP utvrdio izborne liste, evo što je poručio Zoran Milanović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor SDP je jednoglasno, bez rasprave, utvrdio stranačke izborne liste koje je predložio Zoran Milanović.

Glavni odbor SDP-a održao je sjednicu na kojoj su utvrdili izborne liste.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

'Liste su jako slične onima iz jeseni 2015. Idemo po pobjedu s Narodnom koalicijom, s jakim programom i jedva čekam i veselim se debati. Vaša televizija (op.a. Nova TV) je prva uputila poziv. Mislim da bi debata o programu trebala biti odmah, a ne tjedan dana prije izbora. Tu sam, a HDZ neka pošalje predstavnika, je li to predsjednik ili netko drugi, da razgovaramo o programu. I to što prije, prije 15.8. , jer nakon 15.8. će početi ona izmotavanja, da su pravila ovakva ili onakva. Prije početka kampanje u sljedeća dva tjedna, pravo je vrijeme da počnemo razgovarati o zapošljavanju, poreznim stopama, svemu na što smo jako fokusirani. Program predstavljamo u ponedjeljak. On nije pisan u Njemačkoj i financiran ruskim novcem. Pisan je kod nas i mi za njega odgovaramo. Dosta je eksperimenata', rekao je Milanović.

'Uvijek ima nezadovoljnih. Na gospodina Vidovića računam, s njegovim iskustvom u izvršnoj vlasti. Nije na listi', kazao je Milanović.

Odgovorio je koliko je žena iz redova SDP-a na listama. 'Od 93 SDP-ovaca na listama, 39 je žena, što je 43 posto. Na nekim ih listama ima više, na nekima manje. Volio bih da su drugi tu kao mi', rekao je.

'Znam da smo podvrgnuti kriterijima koji su jako visoki i da moramo biti, da smo vrednovani kao superodlikaši, a mi smo solidni učenici. Nismo baš tako savršeni. Dakle, jučer sam bio u Zadru i u zadnje vrijeme je bila jedna afera o ugovorima u Hrvatskim šumama i rekao sam da nisam najsretniji s tim. A Zadar još uvijek vodi čovjek koji je optužen od strane DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna i to na Vrhovnom sudu. Taj čovjek je i dalje član stranke, i krunski dragulj HDZ-a. Pozivam one koji imaju savjete drugima, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo očiste pred svojim vratima', kaže Milanović.

'Mi ljude kad se protiv njih pokrene predistraga isključimo iz stranke. Grubo je to, ali poštujemo institucije. Neki dan je u Slanom nadzorni odbor ACI-ja koji je na silu promijenjen od ove nezakonite Vlade, donio odluku da lokalnoj općini donira dva milijuna kuna reketa, radi nekog pristupnog puta', istaknuo je.

'Nije dovoljno što je dolje državna tvrtka investirala u elitni turizam, što je plaćena komunalna naknada, treba promijeniti nadzorni odbor koji je napravio aktualni ministar i treba donirati HDZ—ovoj općini dva milijuna kuna', nastavio je.

Potom je upitan nije li dužan prijaviti ako zna za kriminal? 'Gledajte, ja ne idem na DORH, ali otvoreno govorim o nekim stvarima. Da je to napravio netko moj, više ne bi bio u SDP-u', kazao je.

'Između nas i HDZ-a je takva razlika. Mi nismo savršeni, a druga strana je ogrezla. Očekujem da se takve ljude najuri iz HDZ-a, a onda možemo razgovarati o našim članovima koji su u predistrazi, kao recimo bivša sisačko moslavačka županica, isključeni iz SDP- a. Još uvijek nije optužena, ali mi poštujemo zakon i institucije. Čak i kada tapkamo u mraku i kada u stvari ne znamo što je na stvari. HDZ to prezire. Najnoviji predsjednik je osoba koju poznajem i nemam o njemu loše mišljenje. Znamo se dugi niz godina. U nekim stvarima ćemo se malo posvađati, ali manje-više drago mi je da je HDZ u zadnjih mjesec i pol prestao forsirati neke teme. Imaju još dosta prtljage koju moraju razriješiti i strasti koje su uskovitlali, ali ovo je bolje nego što je bilo, to mi je drago kao hrvatskom građaninu. Ali, dok se ne obračuna s takvim tipovima u svojoj stranci, to nije reformirana stranka i ništa se nije promijenilo', zaključio je Milanović. 

Picula i Vidović glasovali protiv SDP-ovih lista

Glavni odbor SDP-a jednoglasno je potvrdio kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore, koje je prethodno utvrdilo Predsjedništvo stranke, na kojem su protiv predloženih lista glasovala dvojica članova, Tonino Picula i Davorko Vidović.

Kako se neslužbeno doznaje, razlog zbog kojeg se dvojac protivio listama bio je taj što među kandidatima SDP-a nije i Vidović, a argument je bio da je Vidović jedini član Predsjedništva koji nije ni na jednoj izbornoj listi, uz Piculu i Biljanu Borzan, koji su na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu, nespojivom sa zastupničkom dužnošću u Hrvatskom saboru.

Predsjednik stranke Zoran Milanović na to je, kako se doznaje, uzvratio kako je s Vidovićem ranije dogovorio kako neće biti na listi, nego na funkciji u izvršnoj vlasti, što je nakon sjednice Glavnog odbora potvrdio i novinarima, no Picula i Vidović ostali su pri svom stavu i glasovali protiv predloženih lista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene