444468
444468
444468
444468
444468

'Nisam mogao predvidjeti da će nova Uprava imati 20-ak puta bolje rezultate'

  • , 25.07.2016., 18:13
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnik SDP-a Tihomir Jakovina dao je izjavu za medije ispred Hrvatskih šuma.

 
 
 
 
Vrtoglavi bonusi u Hrvatskim šumama (Video: Dnevnik Nove TV)
Vrtoglavi bonusi u Hrvatskim šumama (Video: Dnevnik Nove TV)

Bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u ponedjeljak o milijunskim bonusima u ugovorima s čelnicima Hrvatskih šuma, koje je on potpisao rekao da je ta uprava dobro poslovala, ostvarila neto dobit od 383 milijuna kuna, imala 10 posto manje plaće od prošle, nije imala ugovorene otpremnine i police životnog osiguranja pa su bonusi bila moguća nagrada, no bez obzira na to prihvaća kritike i poziva kolege da povuku svoja potraživanja.

"Što se tiče poslovanja Uprave, u razdoblju 2012.-2015., neto dobit je 383 milijuna kuna, a četiri godine prije ta je dobit bila 50-ak milijuna kuna. To govori o profesionalnosti ove Uprave, odrađeni su svi poslovi koji su trebali. Prihvaćam kritike oko bonusa koji su bili moguća nagrada. Nisam mogao znati 2012. da će biti tako dobri rezultati", rekao je Jakovina

U siječnju 2012. imenovana je nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan je ugovor koji se drastično razlikovao od onog s prethodnom, peteročlanom Upravom - 10 posto manje bruto plaće, police životnog osiguranja su izbačene kao i ogromne otpremnine u slučaju odlaska, rekao Jakovina. Istaknuo je da su imali jasne ciljeve i smjernice poslovanja - reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU. Taj cilj smo i napravili, rekao je.

Kako je istaknuo, do dolaska Kukuriku koalicije na vlast Hrvatske šume su služile kao bankomat za stranačko zapošljavanje.

Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade".

Ne mogu prihvatiti takve kritike i podmetanja gospodina Jandrokovića koji je bio potpredsjednik Vlade u periodu prije, kad su se dijelili višemilijunski bonusi za negativna poslovanja, rekao je Jakovina.

Nova uprava ima 20-ak puta bolje rezultate od prethodnih uprava.

'Hrvatske šume su prije toga funkcionirale kao bankomat i klijentelistički servis za uprave koje su imale ogromne privilegije u odnosu na ovu upravu', rekao je Tihomir Jakovina prilikom obraćanja medijima.

Podsjetimo, 2012. bivši ministar poljoprivrede Jakovina sklopio je ugovore s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem, te članovima uprave Ivanom Ištokom i Marijom Vekić prema kojima su, kako su zadnjih dana pisali mediji, trebali dobiti bonuse u iznosu od oko pet i pol milijuna kuna.

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se