Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sabor šalju svoje Zakone

SDP 'OPLEO' PO PRIJEDLOGU REFORMI 'Ovo je smušena Vlada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub SDP-a u saborsku je proceduru u petak uputio prijedloge zakona o referendumu te o financiranju političkih aktivnosti te izborne i referendumske promidžbe.

Prijedloge su na konferenciji za novinare predstavili zastupnici SDP-a Nenad Stazić i Peđa Grbin, koji tvrde kako su kao oporbena stranka aktivniji od Vlade, koja je, kažu, od početka mandata u saborsku proceduru uputila svega 10-ak zakonskih prijedloga bez većeg značaja.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

"U zadnja tri mjeseca djelovanja ove tragikomične Vlade mi smo u Saboru usvojili 10 zakonskih prijedloga koje je ta smušena ekipa poslala u proceduru. Od toga su dva o slanju vojske na granice, dva u kojima se mijenja jedan članak vezan za člana upravna vijeća, dva su potvrđivanje međunarodnih sporazuma, jedan je kojim se smjenjuju sanacijski upravitelji u bolnicama i tri su obična zakona usklađivanja s EU", rekao je je Stazić.

Uvjeren je kako je bivša, SDP-ova vlada u prvih 100 dana bila daleko uspješnija te kako je donosila je i predlagala zakone reformskog karaktera, a kao primjer je naveo ukidanje javnih ovršitelja. "Bivša Vlada je došla prilično spremnija na vlast nego ovi koji kao što vidite ne rade ništa drugo nego nego se svađaju i to oko fotelja i u tome što će tko dograbiti od javnih poduzeća. Zbog toga je i tako jadna bilanca ove Vlade u prvih 100 dana", ustvrdio je .

Grbin je, pak, naglasio kako se predloženim izmjenama Zakona o referendumu želi zaokružiti referendumski proces.

Zakonom bi se utvrdio postupak raspisivanja i provedbe referenduma, propisala mjesta na kojima se mogu prikupljati potpisi za referendumsku inicijativu i krug pitanja o kojima se ne može provesti referendum te uredila referendumska promidžba.

Kroz prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne i referendumske promidžbe SDP, među ostalim, namjerava urediti financiranje referendumskih kampanja.

Predlažu i da se iznos kojim se stranke financiraju iz državnog proračuna, umjesto uz rashode, vežu uz proračunske prihode, a utvrdili bi se u visini od 0,08 posto poreznih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, s tim da bi se iznos ograničio na maksimalno 50 milijuna kuna.

Na pitanje očekuje li potporu Mosta za svoje prijedloge, Grbin je odgovorio kako predloženi zakoni nemaju nikakve veze s Mostom. "Ovo su prijedlozi SDP-a kojima pokušavamo urediti određena područje za koje smatramo da nije na dobar način uređeno. Ako će ih netko podržati mi ćemo na tome biti zahvalni. Ali ovo je prvenstveno poruka kako mi u SDP-u smatramo da bi se određena područja trebala urediti, a na Mostu je da procjeni je li to njima odgovarajuće, a ako je da onda te zakonske prijedloge i podrže", rekao je.

Podsjetio je da se prije nekoliko dana u saboru povela rasprava o nužnosti izmjena Zakona o referendumu. "Mi smo tada rekli, uputite u proceduru sustavan prijedlog zakona, a ako to ne budete u stanju to će za vas učiniti SDP. S obzirom da posljednja dva tjedna nismo vidjeli ozbiljan prijedlog zakona koji bi uređivao to pitanje osim na razini čistog politikantstva mi sada ispunjavamo ono na što smo se prije nekoliko tjedana obvezali", rekao je Grbin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene