Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nešto više od 100.000 kuna donirali su građani i tvrtke SDP-u u prvoj polovici godine, pokazuje izvješće o donacijama koje je objavila ta stranka, kolike su donacije HDZ-u još se ne zna, no iz stranke poručuju da će svoje izvješće objaviti u zakonskom roku.


Najkasnije do 15. srpnja političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti izvješća o donacijama koje su primili u prvoj polovici godine, od 1. siječnja do 30. lipnja. Ako u tom razdoblju nisu imali donacija, također su dužni do 15. srpnja objaviti obavijest o tome.

Vezani članci Mirela Ahmetović Ahmetović: ''Procese u HDZ-u vuče čovjek iz sjene koji je za ručicu doveo sadašnjeg, a dovest će i budućeg predsjednika'' Crobarometar - ožujak, drugi dio - 01 Koji su političari najpopularniji? Doznajemo i koji problemi građane najviše tište te koliko njih se brine oko korone

Donacije SDP-u u prvih šest mjeseci iznose 102.364 kune, što je za trećinu manje nego u istom razdoblju lani, kada je stranka knjižila 153.614 kuna.

Glavninu od 83.411 kuna doniralo je 177 građana, tvrtke su dale 13.000 kuna.

Od viđenijih SDP-ovaca na popisu donatora su saborski zastupnici Nenad Stazić, koji je mjesečno uplaćivao po 500 kuna, Mario Habek koji je odjednom uplatio 2.490 kuna, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je uplatio 1000 kuna, te pomoćnica ministrice socijalne skrbi Iva Prpić koja mjesečno stranici donira po 50 kuna.

HDZ će poštovati zakonski rok i neće kasniti s objavom izvješća o donacijama, rečeno je Hini iz HDZ-a koji je u prvoj polovici prošle godine od donatora prikupio oko 130.000 kuna.

Gotovo identično obećanje dao je i HNS, odnosno glasnogovornik stranke Igor Kolman. "Uvijek sve objavljujemo na vrijeme, pa ćemo i ove godine. Izvješće će, vjerojatno, biti objavljeno idući tjedan", rekao je Kolman.

Izvješća o donacijama već su objavili IDS i Hrvatski laburisti. IDS je od donatora prikupio 9.147 kuna, a Hrvatski laburisti 2.408 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook