Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Svi u osječku vlast, gradonačelnici HSP-u i HDSSB-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici svih pet stranaka koje su ušle u novi saziv osječkog Gradskog vijeća sastali su se danas u gradskom Poglavarstvu, a nakon sastanka se uspjelo tek saznati da pokušavaju riješiti krizu vlasti u Osijeku, te da će se sastati i sutra, prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, koja je zakazana za deset sati.

Gradski odbor SDP-a poslije podne je priopćio da će sutra na konstituirajućoj sjednici predložiti "svim strankama koje su ušle u Gradsko vijeće preuzimanje odgovornosti za upravljanje Osijekom do redovnih lokalnih izbora".

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Slika nije dostupna Treća sreća u Osijeku HDSSB podržao laburiste, konstituirana Županijska skupština

U interesu građana Osijeka i s "ciljem dovršetka započetih projekata nužnih za normalan život i funkcioniranje grada, SDP će predložiti da svaka od pet stranaka da po jednog člana Poglavarstva, a da dvije stranke s najviše vijećnika - HSP i HDSSB - daju gradonačelnike, koji bi tu dužnost obnašali po pola preostalog mandata", kaže se u priopćenju.

Kad je riječ o protokolarnim obvezama kao što su, primjerice, svečano otvaranje dovršenih objekata, "u njima ne bi sudjelovali predstavnici stranaka, nego građani kojih se to neposredno tiče", navodi se u priopćenju Gradskog odbora SDP-a u Osijeku. Ističe se kako će SDP od prijedloga odustati ako ga ne prihvati svih pet stranaka.

Na izborima za osječko Gradsko vijeće 25. studenog, održanim jer se osječka vlast raspala nakon raspada koalicije HSP-HDSSB, te dvije stranke su osvojile po 7 mandata, SDP 6, HDZ 4, a HNS jedan mandat. Za sastavljanje osječkoga Gradskog vijeća treba osigurati 13 vijećničkih mjesta.

Kao rješenje za problem osječke vlasti i kako bi se izbjegli ponovni izbori, pravaši su prošlog tjedna predložili stvaranje koalicije HDZ-u, SDP-u i HNS-u. SDP je pak pregovarao s HDSSB-om, no jučer je Gradski odbor SDP-a priopćio da je nakon razmatranja mogućih koalicija donio jednoglasnu odluku da neće sudjelovati u sastavljanju vlasti u Osijeku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene