Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Ravnopravnost spolova je stvar političke volje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Muškarci i žene moraju biti jednaki u pravima ne samo na papiru nego i u stvarnosti, a visoku stopu nezaposlenosti žena, koja iznosi više od 60 posto, treba smanjiti posebnim programima zapošljavanja i prekvalifikacije", rekla je predsjednica Socijademokratskoa foruma žena SDP-a Mirjana Ferić-Vac.

Socijademokratski forum žena SDP-a danas je na izvještajno-tematskoj skuštini održanoj u Zagrebu predstavio socijaldemokratsku politiku rodne ravnopravnosti, a skupštini održanoj pod nazivom "Rodna ravnopravnost za društvo
sigurnosti, solidarnosti i prosperiteta" nazočili su i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić. 

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana

Ferić-Vac se založila za ukidanje razlika u plaći za rad jednake vrijednosti žena i muškaraca koja dostiže i 20 posto, iako su žene u prosjeku obrazovanije, a za lošu demografsku sliku rekla je da ju treba mijenjati dugoročnim planiranjem porezne, stambene, zdravstvene, obrazovne i politike zapošljavanja.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da veoma vodi računa o zastupljenosti žena na listama i njihovoj šansi da se bave politikom. Program rodne ravnopravnosti stvar je političke volje, ovisi o tome koliko će se uložiti napora, truda i novaca, a dostojanstven položaj žena u društvu je cilj i prioritet, rekao je.

Osvrćući se na nedavnu izjavu zastupnice HDZ-a "da cijeni ženu koliko je djece rodila", Milanović je, napominjući da vjeruje kako ona nije mislila ikoga uvrijediti jer je to stvar svjetonazora, rekao da je to "tupava izjava", pobravši aplauz. Problem je što neki to prihvaćaju kao gotovu činjenicu, kao, istaknuo je, i financiranje stranaka.

"Onaj tko želi vodit državu i upravljati s 50 posto nacionalnog
bogatstva, mora prvo odgovoriti na pitanje tko mu financira stranku i tko financira njega osobno. Godinama se o tome priča i opet jedan dio društva nema nikakav senzibilitet za to, pa je naš posao da to ponovimo još 1000 puta", rekao je.

Ljubo Jurčić je rekao da u SDP-u nisu zadovoljni niskom razvijenosti Hrvatske, koja može biti duplo veća, a koja rezultira nižom granicom tolerancije, manjom demokracijom, a onda i manjom ravnopravnošću, pa i manjom ravnopravnošću spolova. Paralelno se mora raditi na jednom i drugom području, rekao je. SDP će izrađivati sustav koji će dovoditi do ravnopravnosti (institucije, zakone) i predvidjeti proračunska sredstva za provedbu.

Milanović je novinare, koji su ga sačekali u pauzi, uputio na
glasnogovornicu SDP-a Gordanu Grbić, pa je ona odgovorila na pitanje zbog čega je SDP prihvatio, iako je dio stranaka odbio, VIP-ovu donaciju od 200.000 kuna za kampanju. "SDP će sve donatore objaviti prije izbora, premda to nije zakonska obaveza i pozivamo i sve ostale stranke da svoje donatore objave prije izbora, jer javnost to ima pravo znati", rekla je Grbić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene