Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP protiv Milinovićevih najava o dva obvezna zdravstvena osiguranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP se protivi privatizaciji zdravstvenog sustava, pa tako i najavama resornog ministra Darka Milinovića o mogućnosti da se uz postojeće obvezno zdravstveno osiguranje uvede još jedno, ono privatnih osiguravajućih kuća, što su u SDP-u ocijenili još jednim pokazateljem da HDZ-ova vlast dijeli građane na bogate i siromašne, one koji zdravstvenu zaštitu mogu platiti i one koji ne mogu.

"Priča od dupliranju obveznog zdravstvenog osiguranja, nekakva dva stupa, još je jedna umotvorina iz radionice ministra, sponzorirana mentorstvom privatnih osiguravatelja, koja vodi računa o krupnom kapitalu i profitu nekolicie, a zanemaruje Štamparov koncept solidarnosti, dostupnosti i sveobuhvatnosti zdravstva", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Za najave ministra Milinovića o mogućnosti da zaposleni građani dva od ukupno 15 posto zdravstvenog doprinosa uplaćuju u privatne osiguravajuće tvrtke kazao je kako pokazuju da ni ministar niti HDZ nemaju odgovore kako osigurati novac za stabilan zdravstveni sustav koji neće biti opterećen stalnim deficitom.

"Braća Grimm dobila su dostojnu konkurenciju u Sanaderovim ministrima, jer nam stalno pričaju bajke, pa tako stiže i bajka o reformi zdravstva", rekao je Jovanović, koji je za ministra Milinovića kazao da "kao i svi Sanaderovi ministri predstavlja šampiona u nesposobnosti".

Da proteklih sedam mjeseci Vlade potvrđuje kako HDZ nema viziju, strategiju ni plan kako provesti reformu zdravstva koja bi uključivala i veću ili barem postojeću kvalitetu zdravstvene zaštite smatra i Mirando Mrsić, također SDP-ov zastupnik.

"Nema vizije ni reforme, samo se puštaju probni baloni da se vidi kako će struka i javnost reagirati", kazao je Mrsić, prozivajući HDZ da, što se tiče zdravstvene zaštite, dijeli građane na bogate i siromašne te pokazuje socijalnu neosjetljivost.

Istaknuo je kako korjenita reforma zdravstva nije samo financijske naravi niti "vulgarna privatizacija", već da se mora temeljiti na porukama Andrije Štampara, prvog predsjednika Svjetske zdravstene organizacije koja ove godine slavi 60. obljetnicu, da se u središtu svih aktivnosti zdravstvenog sustava mora nalaziti čovjek.

Na kritike da se nalazi u sukobu interesa jer Ministarstvo i HZZO proziva zbog loše politike sa skupim lijekovima, a supruga mu je zaposlena u tvrtki koja uvozi skupe lijekove, Mrsić odgovara da je riječ o pokušaju da ga se politički diskreditira, te ističe da tvrtka njegove supruge nije jedina koja radi sa skupim lijekovima, da ju u svojim nastupima i ne spominje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene