Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP maknuo Jurčića da privuče HSS-HSLS?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubo Jurčić više nije SDP-ov kandidat za premijera. Priopćio je to danas novinarima Zoran Milanović koji je preuzeo premijersku kandidaturu.

Javnost se pita što se to događa u SDP-u. Zašto je ova odluka donesena nakon izbora odnosno u tijeku konzultacija predsjednika Mesića sa strankama?! 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Angažiran već neko vrijeme Jurčić sve bliže ulasku u vladu Jadranke Kosor? Slika nije dostupna Jurčić ili Josipović SDP bira kandidata za predsjednika Republike

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović objavio je da će umjesto dosadašnjeg premijerskog kandidata te stranke Ljube Jurčića preuzeti odgovornost za sastavljanje i vođenje vlade lijevog centra. 

Takva je odluka donesena nakon dogovora s Jurčićem i najužim vodstvom stranke, kazao je Milanović.

"Naša želja je da ta vlada bude politički jaka, a uvjet za to je da u njoj sjede prvaci stranaka koji će u toj vladi sudjelovati", kazao je Milanović dodajući kako je zbog toga osobno morao preuzeti odgovornost.

>> Šišljagić: Priklonit ćemo se onima koji zajamče razvoj Slavonije i Baranje

>> Jakovčić: Odgovornost za sastavljanje vlade lijevog centra je na SDP-u 

>> Pusić: Nema mogućnosti za koaliciju HDZ-HNS

>> Maček: Potpuna dezorijentiranost SDP-a

>> Adlešić: Promjena Milanović-Jurčić može utjecati na našu odluku

>> SDP: Potvrdit ćemo Milanovića ako ga Mesić proglasi mandatarom

Jurčić nije nazočio današnjoj konferenciji za novinare jer je u
posjeti roditeljima, no u stranci ističu da je dostupan za izjave
medijima.

Milanović je istaknuo kako je odluka da on preuzme pregovore o formiranju vlade lijevog centra te njeno vođenje nije donesena pod pritiskom stranaka s kojima žele koalirati. "Uvjetovanja nije bilo to je naša autonomna odluka i rezultat pregovora i dogovora", ustvrdio je.

Ponovio je da se SDP-ov program temelji na decentralizaciji i borbi protiv korupcije te ustvrdio da su jedini u Hrvatskoj u stanju okupiti političke snage i izvesti zaokret.

Kazao je da bi Jurčić u toj vladi trebao imati "nezaobilaznu i jednu od najvažnijih uloga" kao potpredsjednik za gospodarstvo.

Na pitanje kakva bi u tom slučaju trebala biti uloga Radimira Čačića, koji je sebe vidio na toj funkciji, Milanović je rekao da će uloga svih SDP-ovih partnera u vladi biti vrlo važna. "Svi trebaju preuzeti odgovornost pa tako i osobe iz HNS-a", rekao je Milanović.

Čačića je nazvao jednim od najuspješnijih ministara u najboljoj hrvatskoj vladi, a u novoj će, kazao je, raditi ono što se dogovore.
"O tome je i sam govorio jučer i prekjučer čak do te mjere da je izjavio kako sam ne treba biti u toj vladi. Ja ipak mislim da treba", kazao je predsjednik SDP-a.

Na pitanje o Čačićevim aferama u kojima je saborsko povjerenstvo utvrdilo da je bio u sukobu interesa, Milanović je rekao da je riječ o tijelu u kojem HDZ-ova većina nije utvrdila sukob interesa "kada su u pitanju kolekcionarske strasti Ive Sanadera".

Kazao je da je formiranje vlade obaveza prema svim biračima koji su glasali za zaokret u politici i zbog kojih su pobijedili u šest izbornih jedinica.

Dodao je da su stranke s kojima planiraju formirati novu vladu prije javnosti obaviještene o promjeni premijerskog kandidata te kako vjeruje da nova odluka ne bi trebala promijeniti njihov stav, jer program SDP-a ostaje isti.

Ponovio je kako je uvjeren da će uspjeti u pregovorima, čak i s predstavnicima nacionalnih manjina, jer su bliži i otvoreniji prema manjinama i njihovim zahtjevima od svojih političkih konkurenata.

Ljubo Jurčić je potvrdio da se povlači s tog mjesta u dogovoru s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem smatrajući da je to u skladu s opredjeljenjem da predsjednik stranke treba preuzeti odgovornost za funkcioniranje buduće vlade.

Jurčić je istaknuo kako bi on bio zadužen za resor gospodarstva.

Upitan je li možda bilo pritisaka eventualnih koalicijskih partnera da to učini, Jurčić je odgovorio da nije osjetio takav pritisak, nego da taj korak smatra sasvim normalnim u razgovorima koji se vode i pregovorima o formiranju buduće vlade.

"Došao sam do zaključka da veću odgovornost za funkcioniranje vlade treba raspodijeliti između čelnika stranaka i da je to najbolji koncept u ovim uvjetima", rekao je Jurčić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene