Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zoran Milanović

'SDP je i prije upozoravao da je proračun nerealan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare da su Vladine izjave kako je rebalans proračuna mjera za očuvanje radnih mjesta 'spin i potreba da se zaštiti sebe, da se podijeli odgovornost sa svima drugima, i to Vlada radi sustavno'.

Milanović je rekao da je, po podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, u posljednja tri mjeseca bez posla ostalo više od 20 tisuća ljudi. 'Što je učinjeno za njih?' upitao je. Komentirajući sjednicu Vlade na kojoj je prihvaćen rebalans proračuna Milanović je podsjetio na prijašnje izjave premijera Ive Sanadera o rebalansu proračuna i svjetskoj financijskoj krizi. Ocijenio je da je jedina konzistentnost u njima bila nekonzistentnost. Podsjetio je da je SDP u prosincu, kao jedini saborski klub, odbio podnositi amandmane na proračun jer je smatrao da je proračun nerealan i osuđen na skori rebalans.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Predsjednik SDP-a upitao se je li se u početku moglo mnogo više uštedjeti na rashodima koja su ministarstva smanjila preko noći. 'Pokazuje se da postoje milijarde kuna slobodnog prostora u proračunu gdje se može uštedjeti na luksuzu', dodao je.

>> Sanader: Smanjili smo plaće da bi pokazali kako Vlada ima odgovor na izazove

Napomenuo je da su sindikati i njihovi zahtjevi preko noći pretvoreni u glavni generator krize, pri čemu je istaknuo da problem nije u sindikatima nego u Vladi. 'Njihovi zahtjevi, koliko god se mogli činiti preoštrima ili nerealnima, utemeljeni su na očekivanjima i obećanjima koje je dala Vlada', rekao je. Razumnim je ocijenio rješenje da plaće ponovno dođu na dnevni red nakon što gospodarski rast u Hrvatskoj u određenom razdoblju bude iznad dva posto.

Govoreći o poslovanju banaka, predsjednik SDP-a je rekao kako ne bi smjele dizati kamatne stope na već ugovorene kredite jer se radi o sudbinama stotina tisuća obitelji i njihove djece. Na pitanje o Vladinoj opredijeljenosti da se nastavi gradnja Pelješkoga mosta Milanović je odgovorio da je riječ o njezinoj političkoj opredijeljenosti. Istaknuo je kako i SDP smatra da Pelješac, Korčula, Dubrovačko primorje i Dubrovnik moraju biti kvalitetno povezani s Hrvatskom, ali postoje prioriteti.

Na pitanje o smanjenju plaća u javnim službama predsjednik SDP-a je odgovorio da sindikati i radnici zaposleni u javnim službama moraju imati čvrsto jamstvo da će se plaće povećati kad se situacija stabilizira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene