Milanka Opačić i Ivan Vrdoljak (Foto: Pixell)
Milanka Opačić i Ivan Vrdoljak (Foto: Pixell)

Uoči konstituirajuće sjednice Sabora, sastala se oporba kako bi se među sobom dogovorili o kvotama u saborskim tijelima.


U Saboru je održan sastanak dijela oporbe oko podjele saborskih funkcija u odborima. Sastali su se predstavnici Živog zida i SDP-a, no nisu postigli nikakv dogovor.

Navodno su iz Živog zida tražili mjesta potpredsjednika i predsjednika u nekoliko odbora što nije prošlo kao prijedlog.

Oko 14 sati sastaju se HNS i SDP radi dogovora oko istih pitanja. HNS ne želi odustati od mjesta potpredsjednika Sabora dok dio SDP-a smatra da im pripadaju oba mjesta. Hoće li se dvije stranke dogovoriti ili ne, ovisi dijelom o današnjem sastanku, ali i o odluci kluba zastupnika SDP-a koji se sastaje u petak ujutro.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kazao je danas da očekuje da će HNS, kao i u prošlom sazivu, s obzirom na sličan omjer snaga, dobiti mjesto potpredsjednika Sabora te dva predsjednička mjesta u odborima.

"Dobro je da u predsjedništvu Sabora, u kojem sjede predsjednici i podpredsjednici imamo predstavnike konzervativne hrvatske politike u liku i djelu HDZ-a i MOST-a, da imamo predstavnika socijaldemokracije, SDP, i da imamo predstavnika liberalno-građanske politike u predstavniku Hrvatske narodne stranke. Tek tada to predstavništvo Sabora predstavlja najširu moguću lepezu hrvatske politike", kazao je Vrdoljak.

Najsigurnija Milanka Opačić

Oporba će u Saboru dobiti dva potpredsjednička mjesta i 13 odbora. Tako je dogovoreno na konzultacijama u srijedu. Jedan potpredsjednik Sabora bit će sigurno iz redova SDP-a, a to bi mogla biti Milanka Opačić, koja je istu funkciju imala i u prošlom sazivu Sabora.

Premda je HSS dao podršku HDZ-ovom mandataru Andreju Plenkoviću, pet zastupnika te stranke formalno ipak pripada oporbi te će s njome dijeliti mjesta u saborskim tijelima.