Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspodjela u Saboru

''FAJT'' MEĐU OPORBOM OKO FOTELJA Živi zid traži previše, HNS želi potpredsjednika Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči konstituirajuće sjednice Sabora, sastala se oporba kako bi se među sobom dogovorili o kvotama u saborskim tijelima.

U Saboru je održan sastanak dijela oporbe oko podjele saborskih funkcija u odborima. Sastali su se predstavnici Živog zida i SDP-a, no nisu postigli nikakv dogovor.

Navodno su iz Živog zida tražili mjesta potpredsjednika i predsjednika u nekoliko odbora što nije prošlo kao prijedlog.

Oko 14 sati sastaju se HNS i SDP radi dogovora oko istih pitanja. HNS ne želi odustati od mjesta potpredsjednika Sabora dok dio SDP-a smatra da im pripadaju oba mjesta. Hoće li se dvije stranke dogovoriti ili ne, ovisi dijelom o današnjem sastanku, ali i o odluci kluba zastupnika SDP-a koji se sastaje u petak ujutro.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kazao je danas da očekuje da će HNS, kao i u prošlom sazivu, s obzirom na sličan omjer snaga, dobiti mjesto potpredsjednika Sabora te dva predsjednička mjesta u odborima.

"Dobro je da u predsjedništvu Sabora, u kojem sjede predsjednici i podpredsjednici imamo predstavnike konzervativne hrvatske politike u liku i djelu HDZ-a i MOST-a, da imamo predstavnika socijaldemokracije, SDP, i da imamo predstavnika liberalno-građanske politike u predstavniku Hrvatske narodne stranke. Tek tada to predstavništvo Sabora predstavlja najširu moguću lepezu hrvatske politike", kazao je Vrdoljak.

Najsigurnija Milanka Opačić

Oporba će u Saboru dobiti dva potpredsjednička mjesta i 13 odbora. Tako je dogovoreno na konzultacijama u srijedu. Jedan potpredsjednik Sabora bit će sigurno iz redova SDP-a, a to bi mogla biti Milanka Opačić, koja je istu funkciju imala i u prošlom sazivu Sabora.

Premda je HSS dao podršku HDZ-ovom mandataru Andreju Plenkoviću, pet zastupnika te stranke formalno ipak pripada oporbi te će s njome dijeliti mjesta u saborskim tijelima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene