Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP i HNS još bez dogovora o oporbenim potpredsjednicima Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni pred prvu radnu sjednicu Hrvatskog sabora nije postignut dogovor između SDP-a i HNS-a oko dva oporbena potpredsjednika parlamenta, pa je realno očekivati da će Sabor prvi put oporbene potpredsjednike birati glasovanjem između tri kandidata, dva SDP-ova i jednog HNS-ovog.

Naime, SDP i dalje ustraje pri stavu, da, budući da ima 56 zastupnika u odnosu na 7 HNS-ovih, ima pravo na oba potpredsjednička mjesta za koje je kandidirao Željku Antunović i Nevena Mimicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izabrani predsjednici, potpredsjednici i članovi 10 saborskih odbora Slika nije dostupna Potpredsjednici Sabora - Šeks, Jarnjak i Friščić

U HNS-u pak ističu da im, s obzirom na parlamentarnu tradiciju i činjenicu da su druga po snazi oporbena stranka, pripada jedno potpredsjedničko mjesto za koje predlažu svoju predsjednicu Vesnu Pusić.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva izjavio kako će Sabor na dogovor dviju najjačih oporbenih stranaka, za koje smatra da za njega još ima vremena čekati do iduće srijede kada počinje saborsko zasjedanje. "Uvrstit ćemo to (izbor oporbenih potpredsjednika) u dnevni red već u srijedu. Još ima mogućnosti da se oporba usuglasi, ali se nadamo da ćemo u srijedu kompletirati svih 5 potpredsjedničkih mjesta", rekao je Bebić.

Upitan za kojeg će kandidata, dođe li do glasovanja, biti HDZ,
odgovorio je da njegova stranka o tome još nije raspravljala, te da će, vjerojatno, ne postignu li SDP i HNS dogovor, o tome odlučiti na sjednici Kluba u ponedjeljak.

Bebić odbacuje mogućnost da će, ne dođe li do dogovora, saborska većina odgoditi za 20. veljače najavljeno biranje preostala dva potpredsjednika, istaknuvši kako bi to značilo "veće zadaće i više posla za trojicu potpredsjednika".

Čelnik HNS-ovog kluba zastupnika Dragutin Lesar izjavio je da je od konstituiranja Sabora u nekoliko navrata pokušao dogovoriti razgovore sa SDP-om, ali da su mu poručili kako ostaju pri stavu da polažu pravo na oba potpredsjednička mjesta.

"Ništa se nije promijenilo i u konačnici će Sabor odlučiti tko će biti oporbeni potpredsjednici" rekao je Lesar, istaknuvši kako
HNS-ovci nisu razgovarali s HDZ-om o tome koga bi, SDP-ove ili HNS-ovog kandidata, podržali.

"Svaku odluku Sabora unaprijed prihvaćamo", kazao je Lesar i odbacio nagađanja da su iz SDP-a njegovoj stranci nudili neka mjesta u odborima ako bi odustali od zahtjeva za potpredsjednikom Sabora.

U SDP-u nisu htjeli davati izjave, a neslužbeno se doznaje kako ostaju pri stavu da im pripadaju oba potpredsjednička mjesta.

Upitan koga će, dođe li do glasovanja, podržati HSS, predsjednik te stranke Josip Friščić rekao je kako još uvijek vjeruje da SDP i HNS mogu postići dogovor, a ako ga ne bude, HSS će tada odlučiti koje će kandidate podržati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene