Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekima nije pala plaća, već su nažalost dobili otkaz. U takvoj situaciji, savjetuju stručnjaci, najvažnije je zadržati pozitivan stav i hrabro kročiti naprijed.


Dobiti otkaz jedan je od najstresnijih trenutaka. Broj nezaposlenih svakim je danom sve veći. U Hrvatskoj ih je trenutačno više od 260 tisuća. Nakon početnog šoka i frustracija, kažu stručnjaci, najvažnije je pozitivno razmišljati i ne izgubiti osjećaj vlastite vrijednosti. 'Ajde da vidim što ja još mogu napraviti da nađem neki drugi posao. Koje svoje snage i sposobnosti mogu iskoristiti, dakle, napraviti inventuru, sve ono što u životu možda volimo raditi i znamo raditi i možemo na neki način kapitalizirati', rekla je prof. dr. sc. Dubravka Miljković.

Vezani članci Užasan dizajn - 1 Škrtarili na majstorima pa sad skupo plaćaju njihove pogreške, neki bi se mogli ozbiljno ozlijediti Dinko Novak Mnogi ostaju bez posla zbog epidemije: "Probudiš se u tri sata i ne možeš više spavati. Što dalje, kako djetetu kupiti robu..."

U Društvu nezaposlenih hrvatske kažu da u posljednje vrijeme pomoć najčešće traže nekadašnji zaposlenici osiguravateljskih kuća i auto salona. 'Netko tko je radio u trgovačkom lancu autoindustrije ili tko je bio prodavač automobila teško će prodavati kruh i mlijeko bez nekakve dodatne prekvalifikacije i edukacije', rekla je Jemiseja Fištrek iz Društva nezaposlenih Hrvatske. Stručnjaci ističu da je samopouzdanje od velike važnosti. Da ljudi vide gdje su jaki, koje su njihove vrijednosti.

'A onda zapravo prionuti izradi svoje biografije CV-a, životopisa. Pa se okrenuti i onima koji bi vam mogli pomoći u traženju, tražiti oglase jer posla ima. Samo je zapravo uvijek pitanje toga što smo željni i što smo voljni napraviti kao promjenu u svom životu', rekla je Tatajana Divjak, life coach. Dakle, uzeti stvari u svoje ruke i misliti pozitivno. A da nam dobro ide govori i istraživanje prema kojemu se naši građani s krizom nose mnogo bolje od onih iz zapadnih zemalja.