Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Savudriji, zbog dogovora Kosor-Pahor, uzavrela atmosfera. Ribari, koji tvrde da dobro znaju što piše u sporazumu, spremni su braniti svaki centimetar teritorija. Njihovi predstavnici večeras će odlučiti o konkretnim akcijama.


Tmurno nebo nad Savudrijom odgovara raspoloženju ribara savudrijske vale. 'Borili smo se 91. protiv jednih i sada 2009. protiv drugih, ako baš do toga mora doći', rekao nam je jedan savudrijski ribar. Sporazum o arbitraži, Pahor-Kosor sve više uzburkava ionako nemirne vode između Hrvatske i Slovenije. 'Što će čovjek, pa ne može čovjek bacati, on živi i hrani familiju od toga. Hoće li bacati ovdje na dva kabla od obale mreže?', pita se savudrijski ribar.

Vezani članci Rusi masovno napuštaju zemlju FOTO/VIDEO Rusi masovno napuštaju državu: Pogledajte kako izgledaju kilometarske kolone na granicama Rusi odlaze iz zemlje Kaos na ruskim granicama: Tko od susjeda razmišlja o zatvaranju i gdje Rusi nailaze na najviše problema?

Saborske su rasprave za ribare su daleko i kažu kako ih ne mogu ratiti te da ih glava boli od njih. Predstavnici ribara smatraju da bi se ovaj problem trebao riješiti na haškom sudu. 'Smatramo da sve ono što se dešava da je to jedna klasična ucjena i ne bi željeli da Hrvatska mora svojim teritorijem plaćati ulazak u EU, jer je to najobičnija trgovina', objasnio nam je Ivica Maros, upravitelj zadruge Ostriga. Ribari su sigurni u jednom, svoje teritorije neće dati i čvrsto stoje iza toga. Zapadnu će granicu države, kažu, jednako motivirano braniti kao nekad istočnu.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju