Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 'zlatnika'

Nije svaka dijeta muka: Savjeti kojih se svi mogu lako pridržavati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto je završilo, no ti nije razlog da se opet 'opustimo'.

Osim raznih dijeta koje su više ili manje popularne, i određuju vam točno što, kada i koliko jesti, postoje i puno 'dostupnije' navike, praktične baš za svakoga. Pokušajte se pridržavati barem nekih od njih, jer to ipak radite radi sebe i vlastitog zdravlja, a ne zbog časopisa koji vam govore 'koja je dijeta za vas ispravna.'

Pročitajte i ovo Provjereno: Prehrana Hrvata - 10 Kako se hrane Hrvati Kava, cigarete i pecivo za doručak! Hrvati su najdeblja europska nacija: "Većina pretilih ne jede pred drugima nego jede kriomice" Ilustracija UDAR NA GRAĐANE Brašno, ulje, meso, sir... Pogledajte koliko su cijene hrane stvarno odletjele u nebo u samo godinu dana


1. Jedite hranu koju volite

Dijeta je svima 'zastrašujuća' riječ jer zvuči kao odricanje od svega što volimo i u čemu uživamo. No, profesorica nutricionizma sa Sveučilišta u New Yorku Lisa Sasson, rekla je za Business Insider da su dijete koje nam se ne sviđaju obično osuđene na propast.

'Ako izbacite baš svu hranu koju volite, vjerojatno ćete zapeti s planom mršavljenja', smatra Sasson.

2. Porcija je ključna

5 stvari koje biste trebali jesti na poslu

Budite svjesni toga da želite smršavjeti i da ćete ograničiti količinu hrane koju jedete. Nakon što e odlučite za manje porcije od uobičajenih, držite ih se, i uvijek se sjetite da to radite radi svog cilja. Još od 1970-ih porcije se povećavaju u cijelom svijetu, no to je dovelo i do prejedanja i više pretilih ljudi.

3. Preskočite odlaske u restorane i nosite ručak sa sobom

Hrana u restoranima ima više kalorija od one koju si sami pripremimo. Količina hrane, primjerice u američkim restoranima, tri puta je veća danas nego prije 20 godina. Ako si sami uzmete ručak na posao ili u školu, držat ćete se i porcija o kojima smo pisali na broju 2!

4. Držite se hrane koja sadržava vlakna i proteine

Oni će vam, naime, pomoći da se osjećate sitima, a unosom 'praznih kalorija', poput onih iz brze hrane, vrlo brzo ponovno osjećate glad, jer je tijelo dobilo samo kratkotrajno povišenje razine šećera.

To vam objašnjava i zašto se 'ne možete najesti' vrećicom čipsa, a možete pečenim krumpirićima s primjerice komadom mesa i salatom.

5. Jedite mediteranski!

7 vrsta hrane o kojoj najlakše postajemo ovisni

Barem Hrvatima to ne bi trebalo pasti teško, s obzirom na to da ovo uključuje maslinovo ulje, tjesteninu, rajčice, zeleno povrće i druge fine namirnice. Takva prehrana još i smanjuje rizik od bolesti srca, a jedno istraživanje kaže da smanjuje rizik i od obolijevanja od raka dojke kod starijih žena.

6. Kalorije 'nabavljajte' iz hrane, a ne iz pića

Kaloriji vam trebaju u obliku hrane, a oni iz gaziranih i zašećerenih pića samo vas 'varaju' i debljaju. Kad god možete, zamijenite slatko piće vodom. Sjetite se i koliko puta vam se samo dogodi da ste nakon dvije čaše gaziranog pića još uvijek žedni?

7. Prilagodite se.

Ponekad se ne možete držati svakog pravila dijete i to za cijelo vrijeme trajanja. Dogodi se da pri sebi nemate neku vrstu namirnice koju morate pojesti, da ste na putu, da duže ostajete na poslu.... To ne znači da i dalje ne možete odabrati nešto pametno i hranjivo, ili umjesto 'propisanih pet manjih obroka' pojesti 'pošten' ručak, a kasnije jesti manje.

8. Nikad ne kupujte namirnice gladni

Ako ste gladni, mozak vam šalje signale da što prije nadoknadite kalorije koji vam nedostaju, pa ćete uzeti više hrane, ili 'lošiji' izbor za vašu prehranu, nego kada ste siti. Možda vam se to događa i 'u praksi', kada tijekom šopinga svratite u pekaru po nešto 'na brzinu' jer ste pregladnjeli, ili se među namirnicama nađu tri stvari koje uopće niste imali u planu uzeti.

9. Spavajte!

Više je istraživanja pokazalo kako je manjak sna povezan s više potrebe za brzom hranom, i unosa više kalorija. Dakle, tijelu treba odmor i dovoljno spavanja da bi se uravnoteženo i hranili, i to u pravilnim razmacima. Ako ste umorni, bit ćete i 'slabiji' na nezdrave namirnice.

10. Doručkujte i ne izgladnjujte se

Nikako nemojte preskočiti doručak, jer barem i minimalan unos hrane utječe na vašu glad i prehrambene navike ostatak dana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene