Požare na Korčuli i Pelješcu s kojima se sve raspoložive snage vatrogasaca već danima bore snimili su i sateliti.


Veliki požari u južnoj Dalmaciji detektirani su SEVIRI senzorom na EUMETSAT-ovom MSG satelitu iz geostacionarne orbite s udaljenosti od 36000 kilometara, objavljuje DHMZ.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Izgorio stan u Novom Zagrebu, preko ljestva spašene tri osobe Požar nebodera u Londonu - 3 Više od 100 vatrogasaca bori se s požarom na neboderu od 19 katova

Na satelitskim snimkama su vidiljivi požari na Korčuli i Pelješcu u kojima je izgorjelo oko 900 hektara površine.

Požari se detektiraju koristeći razliku dvaju kanala u infracrvenom dijelu spektra (IR 10,8 μm - IR 3,9 μm). Zbog veće osjetljivosti jednog od kanala (IR 3,9 μm) na promjene temperature, požarna područja obojana su tirkiznim, plavim ili zelenim nijansama, navodi DHMZ.

OGROMNA ŠTETA Izgorjela svjetski poznata vinarija Grgić

O stanju na terenu i razvoju događaja oko požara na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu možete pratiti OVDJE.

Podsjećamo, požar na području Smokvice na otoku Korčuli u ponedjeljak popodne izmaknuo je nadzoru gasitelja, nakon što su vatrogasci u nedjelju privremeno lokalizirali sjeveroistočnu stranu požarišta. Najveća borba s vatrenom stihijom bila je u obrani područja prema mjestu Brna, a izgorjelo oko 500 hektara guste borove šume.

'LJUDI GASE ALI NE MOGU DRŽATI POŽAR' Borba za kuće još traje, vatra se proširila posvuda

Na Pelješcu je izgorjelo više od 400 hektara površine. Oko 21 sat planuo je požar kod Trstenika, dok je drugi na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook