Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispitivanje šestero osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) završeno je oko 12,30 sati na zagrebačkom Županijskom sudu, no sadržaj je ostao nepoznat jer je sud postupak proglasio tajnim.


Sedmi osumnjičenik, Juraj Parazajder, danas je otpušten iz bolnice i tijekom dana trebao bi i on biti ispitan na sudu, dok osmi osumnjičeni Svjetlan Stanić nije u Hrvatskoj niti je dostupan hrvatskom pravosuđu, rekao je novinarima glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje Slika nije dostupna Slučaj Maestro: Ispitan USKOK-ov tajni agent

Nakon saslušanja Jurja Parazajdera istražni sudac Boris Ivančić treba najkasnije do ponoći, kada osumnjičenima ističe zadržavanje, odlučiti hoće li prihvatiti prijedlog USKOK-a te otvoriti istragu i osmorici osumnjičenih odrediti pritvor, koji u toj fazi postupka može potrajati do mjesec dana.

Danas su ispitani Josip Matanović, Robert Peša, Ivan Gotovac, Igor Petlevski, Asja Piplović i Mladen Jandriček u vezi s istražnim zahtjevom, kojim USKOK tereti osam osoba za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne, udruživanje za počinjene kaznenog djela i pomaganje u primanju mita.

Od šest ispitanih osumnjičenika, među kojima su i tri potpredsjednika HFP-a, većina ih se branila šutnjom, dok je Ivan Gotovac sat i pol iznosio obranu.

Sadžaj ispitivanja ostao je nepoznat jer je od danas na snazi odluka o tajnosti, kojom na prijedlog USKOK-a nitko od stranaka u postupku ne smije javno govoriti o detaljima slučaja, pod prijetnjom kaznene odgovornosti, kazao je Devčić.

Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković smatra takvu odluku apsurdnom i drži da ona izravno šteti njegovom branjeniku.