Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saslušan Josip Ferek - svjedoku slučaju 'Zagorec'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca na zagrebačkom Županijskom sudu saslušan je Josip Ferek, posljednji svjedok iz Hrvatske čijim bi se iskazima, prema mišljenju tužiteljstva, mogao rasvijetliti nestanak dragulja koji su u Ministartsvo obrane navodno doneseni kao polog za nabavku oružja.

Glasnogovornik suda i šef istražnog centra Krešimir Devčić potvrdio je da je Fereka danas ispitala istražna sutkinja Erna Dražančić. No, detalji njegova iskaza nisu se mogli doznati, budući da je istraga proglašena tajnom.

Pročitajte i ovo Kzma Tomašić Muzej zlata i srebra Određen istražni zatvor načelniku Smokvice: Zajedno s poduzetnikom ostvario milijunsku korist Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju"

Ferek, bivši Zagorčev poslovni partner koji je prema nekim medijima radio i kao njegov tjelohranitelj, a ponekad i prenosio novac namijenjen kupovini oružja, trebao je biti ispitan još krajem ožujka, no tada se ispričao zbog bolesti. 

Upravo je Ferek bio jedini svjedok na kojega je Zagorec, po mišljenju istražne sutkinje, tijekom istrage mogao utjecati, pa je za umirovljenog generala određen i pritvor.

Ako i obrana ne predloži svoje svjedoke sutkinja Dražančić trebala bi saslušati još samo njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera koji je Zagorcu navodno predao torbu s draguljima, čiji je nestanak i predmet istrage.

Njegovo saslušanje zakazano je za 29. lipnja, a na sudu još nemaju povratnu informaciju je li Rothaichner primio poziv koji mu je upućen na njemačku adresu navedenu u spisu.

'No, čak i ako poziv primi, on se kao strani državljanin ne mora pojaviti u Zagrebu, a sud nema nikakvih pravnih mogućnosti prisiliti ga na svjedočenje', pojasnio je Devčić.

Prema izjavama Snježane Šiprak i Hrvoja Petrača, izrečenima na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, Rothaichner je 1993. u MORH donio torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih koje je dobio za kupnju oružja.

Zagorec je u više navrata ponovio kako su takve tvrdnje neistinite, a odbacio je i optužbe da je odlazeći s dužnosti u MORH-u sporne dragulje odnio sa sobom.

Istraga protiv Zagorca, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, pokrenuta je 9. ožujka, a on je četiri dana kasnije na
temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za njegovim izručenjem, a bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene