Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Trgovac oružjem tresao se dajući iskaz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo tri sata njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u istrazi protiv generala Vladimira Zagorca u slučaju 'nestanka' dragulja iz MORH-a, no o sadržaju njegova iskaza zbog tajnosti postupka nije se moglo ništa doznati.

Pri dolasku i odlasku sa saslušanja kod istražne sutkinje Erne Dražančić svjedok Rothaichner bio je u pratnji zaštitara i nije želio ništa reći brojnim novinarima i fotoreporterima okupljenima ispred suda na Zrinjevcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj dragulji 'Zagorec je otvorio sef i pohvalio se smaragdima' Slika nije dostupna Trgovac oružjem predložen za svjedoka u slučaju Zagorec

Svjedok je iz zgrade suda izašao oko 15 sati, bez riječi ušao u tamni 'audi', a izjavu je dao Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak.

Kazao je kako je jako zadovoljan iskazom koji je jedan od ključnih svjedok počeo davati nešto iza podneva.

Pravdajući se kako zbog tajnosti postupka ne može govoriti što je Rothaichner rekao sutkinji, Hodak je ipak rekao da je svjedok ponovio iskaz koji je u srpnju dao na Zemaljskom sudu u Beču na kojem se vodi postupak za izručenje Zagorca Hrvatskoj.

U tom je iskazu, također tajnom, njemački trgovac oružjem navodno opovrgnuo da je bivšem pomoćniku ministra obrane zaduženom za nabavu oružja i opreme Zagorcu dao dragulje koje je, prema tvrdnjama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, Zagorec 2000., odlazeći s dužnosti, odnio iz sefa u MORH-u.

Rothaichner je na zagrebačkom sudu trebao svjedočiti još krajem lipnja, no tada se nije pojavio, što je obrazložio strahom za život.

Hodak je rekao da je svjedok sutkinji objasnio razloge svog straha o kojima ne može govoriti zbog tajnosti postupka, a na upit je li Rothaichnera i dalje strah, Hodak je kazao kako se svjedok 'tresao'.

'Na moju osobnu garanciju i nagovaranje da dođe da tu priču završimo do kraja ipak je došao, uz obvezu da ga ravno iz zračne luke dovedem na sud i vratim u zračnu luku', kazao je Zagorčev branitelj koji je njemačkom svjedoku organizirao zaštitare.

Hodak se nada kako je Rothaichner posljednji svjedok u istrazi te da će se predmet uputiti tužiteljstvu koje bi trebalo ocijeniti hoće li dići optužnicu, odustati od kaznenog progona ili zatražiti proširenje istrage, odnosno dodatnu istražnu radnju.

Na upit smatra li da je Rothaichnerov iskaz oslobađajući za Zagorca koji se protivi izručenju Hrvatskoj, rekao je kako nije važno što on smatra, nego što će smatrati sudsko vijeće ako do suđenja dođe.

Rothaichner je, prema tvrdnjama tužiteljstva Zagorcu predao dvije torbe s draguljima kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je dobio od MORH-a za kupnju raketnog sustava S-300, a Zagorec je dragulje 2000. godine odnio odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene