Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ničija zemlja

Šarengrad još uvijek bez svoje ade: Ni nakon 30 godina Hrvatska i Srbija bez dogovora o granici na Dunavu

Brod na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr)
Brod na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grafika Šarengradske ade (Foto: Dnevnik.hr) Grafika Šarengradske ade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Brod na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr) Brod na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anto Đapić (Foto: Dnevnik.hr) Anto Đapić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Pero Čorić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Ni nakon gotovo trideset godina Hrvatska i Srbija nisu se dogovorile oko granice na Dunavu.

Dok se potencijalni kandidati za predsjednika Republike uglavnom bave zapadnim granicama, Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, krenuo je na istok. Na Šarengradskoj adi upozorio je da Hrvatska i Srbija još nisu riješile granični spor na Dunavu. ''Ako budem predsjednik Hrvatske inzistirat ću na kompletnom resetiranju granične hrvatske politike, kompletne granične od Crne Gore do Slovenije i do Srbije'', rekao je Đapić.

Pročitajte i ovo Ilustracija ugroženo područje od 1200 km VIDEO Uzbuna od poplava kod susjeda: U Budimpešti se izlio Dunav Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ"

Nije zadovoljan ni tempom rada međudržavne komisije. ''Inzistirat ćemo unutar godinu dana na rješavanju graničnog problema'', poručio je.

Na lijevoj obali Dunava Hrvatska potražuje površine od ukupno 115 četvornih kilometara. Šarengradska ada jedna je od njih. Šarengradsku adu svojom smatraju i Hrvatska i Srbija, a dok se granični spor među državama godinama ne rješava, tih 999 hekatara zarasta i propada.

Najveći riječni otok na Dunavu

Šarengradska ada, najveći riječni otok na Dunavu, okružen je prokopanim plovnim putem na jugu te ostacima originalnog riječnog toka na sjeveru. Dok Hrvatska smatra da je granica ondje gdje je nekad završavala katastarska općina, Srbija se poziva na sredinu plovnog Dunava.

''Srbi koji žive na lijevoj strani obale Dunava drže se Erdutskog sporazuma. Taj sporazum je vrijedio 10 godina, on je davno konzumiran i danas je svakako granica tamo gdje je i nekada bila'', poručio je Pero Čorić, gradski vijećnik grada Iloka.

Da granice treba krojiti po bivšim međurepubličkim granicama, smatra i Badinterova komisija, no dogovora nema, a Šarengrad bez svoje ade propada. Stočari su ostali bez pašnjaka, ribari bez bogatih rukavaca.

Ostao samo jedan ribar

Od nekadašnjih 19 ribara, ostao je samo jedan. Darko Čuvardić, bivši ribar, svoje je obrt ugasio i preselio na Lastovo. Povratak ade Hrvatskoj i njega bi, kaže, vratio kući. ''Najvjerojatnije bih došao. Dom je dom i onda bih opet počeo radit kao što sam i radio'', kaže Darko.

Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju da se međudržavna komisija do sad sastala 11 puta, posljednji put u lipnju ove godine u Beogradu. Propadnu li pregovori, ići će se na međunarodni sud, što su najavili i predsjednici dviju država koji rasplet očekuju sljedeće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene