Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sto posto hrvatski proizvod!

Majka osmislila genijalnu društvenu igru, a imala je i preslatke pomagače: ''Kada čekaju da vide svoj crtež na kartici, nema odustajanja''

Aktualno Galerija Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 2 Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 1 Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 3 Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Djeca igraju društvenu igru, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Kada ste zadnji put s djecom zaigrali društvenu igru? Jedna majka i pomajka, kako bi se zbližila s njima, pomogla je djeci izraditi vlastitu društvenu igru. Pomoću nje se zabavljaju, ali i uče.

Sanja Ljubičić je djeci pročitala stotine priča. Većinu su već naučili napamet. "Onda su djeca htjela, pogotovo Vida, da ja izmišljam priče. Ona bi meni rekla: 'Hajde sad izmisli Dodu i Flokija.' I onda bih nacrtala psa i ja bih morala izmisliti priču o Dodo i Flokiju temeljem njenih crteža", rekla je.

Najmlađa, Karla, stalno je uskakivala u priče. "Onda sam ja stalno kombinirala i shvatila sam da je meni to bila super vježba koncentracije", rekla je Ljubičić.

Tako je nastala GIRI, igra pripovijedanja s elementima mozgalice. Cilj je pomoću crteža koje su nacrtala djeca u tri minute ispričati priču, a da se ne smeteš.

"Djeca izvlače kartice o likovima, mjestu radnje, vrijeme radnje, predmetima i pričaju priču. Dok oni pričaju priču, tu su drugi timovi, zezalice, koji njima upadaju u riječ", objasnila je Ljubičić.

I djeca sudjelovala u razvoju igre

Ljubičić je razvijala igru više od dvije godine s desetak stručnjaka za dječji razvoj. Igru je testiralo više od 300 djece i roditelja u više od 15 zemalja svijeta. Za razradu igre Sanja je okupila cijeli tim psihologa, pedagoga i književnicu za djecu.

Sve kartice u igri crtalo je više od 50 djece u dobi od 3 do 13 godina. Sanja je prikupljala crteže više od godinu dana. Djeca su crtala na salvetama, temperama, pastelama, gdje god i kako god su željela. 

''Kada vas 50 mališana svaki dan pita: 'A kad će biti gotova igra?' i čekaju da vide svoj crtež na kartici, nema više odustajanja'', kaže Sanja.

Proizvodnja, tisak, dizajn, pa čak i torba u koju kutija ide hrvatski su proizvodi.

''GIRI sam stvorila vođena mišlju kako djecu treba podržavati da pričaju svoje priče, jer kroz njih oni odmalena grade svoje vizije svijeta. Ne treba upravljati njima, već ih nadahnuti i pustiti da procvjetaju. Zato GIRI nije samo igra, GIRI je podloga za zdrav razvoj djeteta'', otkriva autorica igre.

Pročitajte i ovo Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku FIKTIVNI STANOVNICI? Možete se popisati elektronskim putem, trebat će vam 20-ak minuta: Doznajte kolike su kazne ako varate

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke iz Washingtona Znanstvenici objavili nove procjene kretanja pandemije za Hrvatsku, doznajte kada nas očekuje vrhunac četvrtog vala

Uče ostati koncentrirani unatoč distrakcijama. 

"U pričama reflektiraju svoju zbilju, onu vanjsku i onu unutarnju. Uz pomoć likova, situacija, motiva i tema koje sami odabiru i kontroliraju u pričama sebi pomažu objasniti period kroz koji prolaze, možda neku konkretnu situaciju. Priče taj teren čine razumljivijima i blažima i govore njihovim jezikom", rekla je Jelena Pervan, spisateljica za djecu.

I to rade jezikom mašte i razigranosti, na koji mi odrasli često zaboravljamo.

Počinje važna kampanja

GIRI Game izlazi u srijedu 15. rujna na Kickstarter i cilj je prikupiti 12.500 američkih dolara ako bi igra u većim količinama otišla u tisak te zatim i u slobodnu prodaju.

Ovo nije tipična Kickstarter kampanja jer ne postoji klasični rizik od kašnjenja ili nedovršavanja proizvoda. GIRI Game se tiskala u prvih 100+ testnih primjeraka i već se igra diljem Hrvatske i svijeta.

Osim toga, na web stranici postoji i mogućnost predbilježbi za kupovinu kad se igra otvori prvi dan na Kickstarteru, a ta lista već broji stotine zainteresiranih roditelja.

Svi koji prvog dana kampanje podrže projekt tako da za za cijenu od 28 eura kupe GIRI Game, kao podržavatelji će dobiti posebne besplatne pogodnosti i dodatke uz igru koje vrijede samo na otvaranju kampanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene